Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Големият риск е до шест месеца България да загуби шанс за членство в еврозоната

Никола Янков, управляващ партньор "Експат Капитал", в "Светът е бизнес", 22.09.2022

21:30 | 22 септември 2022
Обновен: 10:09 | 26 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Европа ще се предефинира като политическо и икономическо пространство след тази война и ще стане много по-кохерентна и интегрирана. Перспективите на България за интеграция в Еврозоната и Шенген не са големи и не правим и големи усилия, за да постигнем тези цели. Това каза Никола Янков, управляващ партньор "Експат Капитал", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

“След тази война вече има друго политическо усещане на континента, поне в ръководството на повечето държави - че Европа е едно цяло, че трябва да се държи като едно цяло, и политически, и икономически, за да противостои на държави, като Русия и Китай”. 

Относно ескалацията на агресия, която идва от Москва, гостът каза, че Путин е нямал много опции за действие. По думите му от тактическа и военна гледна точка частичната мобилизация “не е перспективна позиция”, а “ужасно решение - глупаво и с ужасяващи последствия за руснаците. Най-вероятно ще предизвика допълнителни социални катаклизми в държавата”. 

“Путин няма друг избор, освен да блъфира целия свят, че е готов на всичко. Въпросът е дали този блъф ще проработи и как ще реагират западните съюзници на Украйна в тази ситуация. Засега изглежда, че те по-скоро са твърдо и категорично в подкрепа на Украйна”. “Пазарите обаче все пак калкулират повишено ниво на риск”. 

Икономическата политика на Европейския съюз, която беше обявена по отношение на енергийните мерки, е доста противоречива, заяви събеседникът. “Направи се опит да се накажат производителите на енергия, вместо да се стимулират да произвеждат повече, за да стане тя по-евтина”. 

ЕК реши, че ще вземе пари от тези, които правят ток, за да ги даде на населението, но това значи, че в средносрочен план ще има по-малко ток, алармира Никола Янков. По думите му производителите ще инвестират по-малко и “няма да искат повече да произвеждат и да носят политическия риск да бъдат на практика национализирани приходите им”.

“Това е грешка и в средносрочен план може да доведе до катаклизъм - липса на ток в Европа. Това ще ограничи икономическия растеж и социалния стандарт на европейците. Може би няма да се стигне до там, но фактът, че политически се залита в тази посока, е обезпокоителен”. 

Европейската комисия изглежда шокирана от ситуацията - абсолютно неподготвена като експертен потенциал и политическа готовност. Фокусът е да се изживее зимата, подчерта гостът. “Това е изключително късогледо и вредно поведение, защото жертва дългосрочната политическа перспектива на континента”. 

В политическата кампания за изборите в България гостът каза, че това, което липсва най-осезаемо в дебата, е “отношението на партиите към ролята на държавата в много направления”. Той каза, че България е държава, която има дефицити в много секторни браншове. 

“Лечението на този проблем, начинът да се измъкнем от тази ситуация и да прогресираме като общество, е да намалим ролята на държавата и да пуснем частния сектор в тези браншове - инфраструктурата, здравеопазването, образованието и на други места”. 

Няма такъв дебат обаче, подчерта гостът. Това, което се предлага от партиите, поне на хартия, е повече държавни разходи, а заявките за много големи харчове означават по-висока инфлация. “Това трябва да се каже ясно на населението - който предлага повече държавни разходи, предлага по-висока инфлация в държавата, което ще удари най-силно най-бедните хора в България”. 

“Геополитическите корекции, които бяха внесени от служебното правителство, са очевидни отдавна. То е пределно откровено в своята ориентация и в приятелското отношение към Путинова Русия - с опитите си да закачи България обратно към доставките на Газпром, с колебливото си отношение за интеграцията на България в евро-атлантическите структури. Това за съжаление се отразява на инвестиционния климат. Усещането за несигурност у нашите партньори в Европа расте. Компаниите, които може би мислят за пребазиране или за базиране на някакви инвестиции в България, в момента са на изчакване - да видят какво ще стане на изборите. Защото това не се харесва на никой”. 

Големият риск, който може да се материализира в следващите шест месеца е изпадането на България от пътната карта на членство в еврозоната, категоричен бе гостът. “Ако България загуби перспективи за интеграция в еврозоната, това трайно ще се отрази на охлаждане на инвестиционния климат и загуба на чуждестранни инвеститори. Ще се повиши рисковото ниво”. 

Перспективата за няколко месеца управление на правителство на Румен Радев, подобно на сегашното, е доста обезпокоителна, каза Янков. По думите му служебният кабинет разполага с “доста добър бюджетен комфорт”, а освен това е емитирало огромен дълг за няколко милиарда лева при рекордно висока цена. 

“Таймингът, спешното емитиране на дълг сега, преди изборите, за мен беше излишно. Служебният кабинет не би трябвало да се занимава с това, а да го остави на редовното правителство. Но там има явно други приоритети - да се съберат едни пари, които да бъдат на разположение на това правителство и да бъдат харчени според неговите цели и приоритети, което е обезпокоително”. 

Защо вдигането на лихвите в САЩ е политически императив и до кога ще се вдигат лихвите там? За какво говорят “обезпокоителните сигнали от инфлацията на цените на производителите” в Европа и какво следва? Защо има основания да се смята, че ЕС ще влезе официално в рецесия до края на годината? Защо България трябва да се откаже от изключението, което наложи от санкциите срещу руския нефт?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.