Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интерконекторът с Гърция може да доставя до 5 млрд.куб.м. без ново трасе

Доц. д-р Теодор Дечев, ръководител на „Blacksea Caspia“ - лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион, в „Светът е бизнес”, 12.07.2022

21:05 | 12 юли 2022
Обновен: 02:36 | 13 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Интерконекторът Гърция-България е пионерски проект и има потенциал капацитетът му да бъде увеличен до 5 млрд.куб.м. годишно. Това каза доц. д-р Теодор Дечев, ръководител на „Blacksea Caspia“ - лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Интерконекторът е един от най-саботираните, разтакавани и потискани проекти, каза доц. Дечев и допълни, че няма обществена поръчка за газопровода, която да не е била обжалвана и прокарана по всички процедури на разтакаване на обжалването, колкото може повече.

Интерконекторът е пионерски проект, подчерта събеседникът и допълни, че газовите мрежи на повечето европейски държави не са свързани. По тази причина се строят и такива грандиозни проекти като „Северен поток 1” и „Северен поток 2”.

По думите на госта част от приказките за това, че България не може без газ от „Газпром”, са откровена пропаганда и хибридна война.

По отношение на възможностите за енергийна диверсификация на България събеседникът посочи, че интерконекторът има потенциал капацитетът му да бъде увеличен до 5 млрд.куб.м. и то без да се прокарва допълнително тръбно трасе, а само чрез добавяне на 1-2 компресорни станции. Трансадриатическият газопровод също има опция за разширяване на обема, който да се подава по него. Американският газ, доставян в Европа с кораби, също е алтернатива на руския газ и в момента е животоспасяваща операция, посочи събеседникът.  

Във връзка със спиране на подаването на газ по „Северен поток 1” гостът каза, че немската страна ще търси някакви технически решения. Те отново са свързвания с интерконектори – все неща, които се говорят от години, но не се осъществяват.

Що се отнася до спрените доставки на петрол от Казахстан за Европа събеседникът посочи, че Казахстан несъмнено ще продължава да търси алтернативни трасета, но че нефтопровод не се прави от днес за утре.  

Относно възможността Беларус да нахлуе на територията на Украйна доц. Дечев припомни, че вече са били регистрирани враждебни действия от страна на Беларус, но че Лукашенко едва ли би поел риска да влезе в Украйна, защото това ще бъде краят на режима му.

Какво е ролята на газопровода BRUA и какво значение има бъдещия „Вертикален коридор” за България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.