Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако войната спре, инфлационните очаквания ще се пречупят и инфлацията ще се укроти

Доц. Виктор Йоцов, икономист и преподавател в катедра "Финанси" на УНСС, в "Светът е бизнес", 18.05.2022

21:12 | 18 май 2022
Обновен: 12:56 | 20 май 2022
Автор: Галина Маринова

Ако войната спре ще секнат инфлационните очаквания и след това много бързо инфлацията би трябвало да спре. Тя е вносна и предимно по линия на енергийните суровини. Ние нямаме вътрешни фактори за инфлация - нямаме парично предлагане, което да е помпа, нито лихвени проценти, които да оказват такова влияние, а фискалната ни политика от десетилетия е умерена. Това каза доц. Виктор Йоцов, икономист и преподавател в катедра "Финанси" на УНСС, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Предприеманите от правителството мерки са антикризисни, а не антиинфлационни. Те в най-добрия случай ще намалят ефекта от последиците на инфлацията в рамките на възможностите, с които разполага правителството и бюджета, който евентуално ще има. Всички тези мерки разчитат на актуализирания бюджет, която ще дойде юли месец".

Всяка инфлация е свързана с намаляване на покупателната способност и най-засегнати ще бъдат пенсионерите. За това увеличаването на пенсиите, облекченията и мерките за семейства с деца, бяха логични и очаквани, каза гостът. Той обаче каза, че много от другите мерки "будят недоумение", например заиграването с ДДС и акцизите. "Тази мярка има смисъл само за регулираните цени и във всички други случаи ще има полза само за производителите, което само по себе си не е лошо, но не трябва да се залъгват хората, че ще има ефект върху потребителските цени".

Правителството загуби голяма част от доверието, което имаше, категоричен бе Йоцов. "Това се потвърждава и от социологическите проучвания и опитите сега, с тези мерки, да се повдигне това доверие ми се струват обречени. Ние ще изпитаме само негативния ефект от някои необмислени решения. Ще имаме много силен и осезаем спад на приходите в бюджета и дълбоко се съмнявам, че те ще се ограничат само до 2 млрд. лева".

"Това, което чух днес от премиера, звучи несериозно - че това са тези пари, които са били крадени преди, сега ние ви ги връщаме. Означава ли това, че ако нямаше кражби от предишното правителство, сега нямаше да има и пари, които да се връщат. Това граничи само с нелепостта на един друг политик от предишно управление, който каза, че ако те са били на власт, тези кризи нямало да ги има. Имам чувството, че нашите политици дружно ни водят към някаква криза, без значение дали са управляващи или опозиция. Не може в такива трудни времена да се заяждат така на дребно и да се подхвърлят нелепици. Това е просто обидно. Наистина трябват решения, които да работят". 

Очевидно трябва да се подпомага населението, което ще загуби покупателна сила. Ако се върви по данъчна линия, тоест не чрез отпускане на повече помощи, а чрез самите данъци, трябваше целият ДДС да спадне, а не само за някои избрани стоки и услуги, защото това поражда съмнение, посочи събеседникът. "Не видях тази мярка, за която много колеги настояваме, да се въведе някакъв необлагаем минимум. Това можеше да бъде съпроводено и с една лека промяна в увеличаване на прогресивността на облагането, за да има малко справедливост - за да може хората, които могат по-леко да понесат ударите, които се задават, да поемат допълнителна тежест за сметка на тези, които нямат тази възможност". 

Относно прогнозата на ЕК за растежа на БВП в България гостът каза, че "ако се реализират тези около 2% ръст, то това по-скоро би било добре, защото наистина се задават тежки времена - за съжаление не се вижда скорошно прекратяване на войната в Украйна, което не предполага и решаване на проблема с инфлацията". 

"Основният проблем с инфлацията са инфлационните очаквания. Едно е да имаш инфлация, която е само шок в някакъв кратък период от време, тогава говорим за корекция на ценовото равнище, а друго е, когато имаш ускоряваща се инфлация, когато имаме процес на нарастване на ценовото равнище и то нееднократно. Ние нямаме инструменти за влияние - нито с лихвения процент, нито с паричното предлагане. За това се насочваме към мерки, които да ограничат последиците. А самата инфлация може да бъде овладяна само ако се пречупят инфлационните очаквания". 

"Сега механизмът е съвсем простичък - понеже аз очаквам, че инфлацията ще се повиши и моите суровини ще бъдат по-скъпи, превантивно започвам да покачвам цените. Това не е спекулативно, но подхранва инфлацията. Говорим за инфлационни очаквания. Ако те не се пречупят, инфлацията ще бъде дълга. Тя ще се вкорени в очакванията на икономическите агенти. Тогава вече борбата с нея става много сложна. Включват се индексионните механизми, в които непрекъснато се индексират всички разходи, особено за заплата и борбата вече става много много трудна. Няма да говорим, че до месеци ще се овладее, а за много по-дълъг период", обясни икономистът. 

"Съмнявам се, че политиката на централните банки ще постигне успехи и причината е огромното дългово бреме. Дори Фед, който винаги е бил по-смел, сега вдига минимално лихвените проценти. От друга страна ако се вдигнат лихвите шоково, ще бъдат ударени много компании, а може би и някои държави, защото дълговото бреме е голямо. Освен България и Дания не знам да има вече други държави, които да спазват Маастрихтския критерий от 60%".

Не съм оптимист поне за краткосрочното бъдеще, сподели доц. Виктор Йоцов. "В такива случаи, особено за управляващите, е важно да са откровени с хората и да им казват, че очевидно ще се наложи затягане на колани. Трябва и да се направи всичко възможно на тези, които нямат повече "дупки в колана", да им се помогне. Когато търсенето намалее в икономиката, това неминуемо ще доведе до спад на инфлацията, но ще се мине през по-малко потребяване, отколкото бяхме свикнали до момента". 

Можем ли да очакваме балонизиране и спукване на балон при недвижимите имоти? Какви са рисковете, пред които е изправен пазарът на труда в България? Защо въпреки очаквания спад на заетостта в икономиката е възможно коефициентът на безработицата да остане същият и дори да намалее?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.