В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Няма сила, която да спре поскъпването на енергийните ресурси

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие“, 06.10.2021 г.

09:01 | 7 октомври 2021
Обновен: 12:58 | 7 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Перспективата за намалението на цените на енергийните пазари е само въображаема. България е втората държава в Европа с най-ниска цена за септември, така че обществените дискусии за високите цени не са особено оправдани. Тези високи цени всъщност може да подпомогнат прехода към зелена енергия. Това заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

На пазаритe се наблюдават по-високи цени от предишни пероди - цени за базова енергия от 280 - 330 лв./MwH, като цените за пикова енергия достигат до 381 лв./MwH. 

"Това са нива, с които вече свикнахме. Въпреки че пазарът се стъписва от подобни цени, той вече е приел, че това е възможно и ще се случва постоянно."

Нивата са толкова високи, че мерките за подпомагане на бизнеса, предложени от служебното правителство, няма да имат голям ефект, смята Кискинов, но уточни че идеята, че българският бизнес не е конкурентен заради високите цени не е напълно вярна.

Ако Полша не бе пуснала всичките си налични въглищни мощности, България щеше да има най-ниските цени на енергията в Европа, каза Кискинов.

Кискинов прогнозира, че "Северен поток 2" ще заработи през април 2022 г., което може да доведе до спад на цените с около 20%.

"Другият начин за спад на цените е енергийните пазари да съборят икономиката, което не е изключено."

Наблюдаваме спирания на производства, инфлация, проблеми с доставки на ресурси, които са предпоставки за "перфектната буря", каза Кискинов.

"Психозата на пазара самоподклажда очакванията за високи цени и екстремни нива. Няма много средства, с които да се въздейства на тези процеси."

Коментираното увеличение с около 30% от януари от КЕВР може да е "логично на фона на случващото се на енергийните пазари" и може да е обосновано от различния микс. 

"Вероятно ще наблюдаваме по-виско нива за емисиите на парникови газове - около 80 евро - 90 евро на тон."

Очакванията за цените на електроенергия и природен газ за Q1 на 2022 г. са те да се повишат, но могат да намалеят в следващата четвърт.


Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.