В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дигитализацията ще създаде квалифицирана заетост

проф. Стивън Донт - старши учен в Организацията за приложни научни изследвания TNO, Нидерландия и доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН

15:22 | 29 септември 2021
Обновен: 15:38 | 29 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Технологичната индустрията 4.0 изисква кадри, въпреки притесненията, че много работни места ще бъдат автоматизирани. Анализите показват, че повечето компании, които инвестират в дигитални технологии отбелязват икономически ръст. Това мнение споделят проф. Стивън Донт - старши учен в Организацията за приложни научни изследвания TNO, Нидерландия и доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Проф. Стивън Донт споделя, че вместо технологиите да заместват работника, те го допълват изискват повече от него. Изследване от преди 30 години за влиянието на технологията върху работата констатира, че преди е имало значение наличността на големи машини, а не дигиталната връзка. Докато днес се забелязва, че в компаниите работната сила се е променила и благодарение на технологията има високо квалифицирани и високо образовани работници.  

„Свързаността между технологии и хората е център на вниманието.  Така се създават добри продукти и услуги за клиентите, но трябва работниците да бъдат научени как работи технологията“

По думите на проф. Стивън Донт ще има много заетост в бъдеще, благодарение на дигитализацията.

„Забелязваме в последните 20 години как нивата на заетост се повишават значително. Не забелязваме промяна в тази тенденция в следващите години, но тя ще бъде различна по естество. Ще се търсят високо квалифицирани хора. Хората ще трябва да се развиват.“

Гостът допълва, че компаниите, които са инвестирали преди Covid кризата в новите технологии се развиват много по-силно и добре от преди.

 

Във връзка с научна конференция BEYOND 4.0, която ще се осъществи на 30.09-01.10. 2021г., доц. Васил Киров сподели, че ще има дискусия от специалисти относно дигиталната трансформация. Ще бъдат структурирани дебати в няколко посоки: какви са въздействията на дигитализацията върху заетостта и върху труда. Съществуват две основни схващания и два крайни сценария – че автоматизацията ще накара някой професии да изчезнат и другата гледна точка, че ще създаде нови работни места.

По думи на госта, прогнозите за американския пазар на труда сочат, че 47% от професиите могат да се автоматизират. А противоположната гледна точка е как от новите професии ще отпаднат рутинните операции и ще трябва персоналът да е по-квалифициран и ще бъдат опознати по-добре нуждите на клиентите.

Доц. Васил Киров допълва, че занапред трябва да има справедлив преход и дигитализация, която да облагодетелства всички, защото понякога технологичната промяна води до по-големи разделения.

 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.