В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Случаят с Австралия оставя впечатлението, че Франция не е велика сила

адв. Любомир Роглев от Париж, в предаването “В развитие”, 22.09.2021

14:08 | 22 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Разтрогването на договора между Австралия и Франция е шок за френското общество по много причини. Първо е икономическият фактор, защото се губят много милиарди евро. Втората причина е, че САЩ едностранно са взели това решение без реално да се допитат до своите съюзници. По този начин в обществото остава впечатлението, че Франция не е велика сила, а някаква обикновена средна сила, с която останалите страни може да не се съобразяват. Това заяви адв. Любомир Роглев от Париж, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

Според адв. Роглев, това е и причината френският президент да се обърне към Индия е за общи действия в Индо-Тихоокеанския регион. Той посочи, че евентуална стъпка би могла да бъде преразглеждане на отношенията между съюзниците, но това няма как да се потвърди, защото е в сферата на френската национална сигурност. 

“Скоро ще се срещнат Макрон и Байдън, но не е ясно какво ще си кажат. Говори се за искане на някакви репарации и че ще се водят арбитражни дела, но на този етап не мога да кажа нищо повече.”

Адв. Роглев посочи, че договорът между Австралия и Франция е подписан през 2016 г. и би било съвсем резонно да се поискат някакви компенсации за неспазването му. Той коментира, че до момента не се говори за вина във френското правителство за това, което се е случило. На по-напреднал етап може да се стигне до анализ, който да се опита да достигне до причините, поради които Париж не е прозрял промяната в геополитическата среда през последните 4 години, но не и за нечия вина. 

“Можем да кажем, че в момента се забелязва един процес на прекрояване на вижданията кои държави са по-близки съюзници и кой по-далечни.” 

Представителите и ръководителите на институциите в Брюксел взеха страната на Европейския съюз. Остава въпросът колко е силен ЕС на фона на САЩ.

Вижте целия разговор във видеото

Вижте всичките гости на предаването "В развитие" тук