В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

За първи път в историята служебен кабинет предаде властта на друг служебен кабинет

Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие", 20.09.2021

14:02 | 20 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Новините от миналата седмица, два месеца преди вторите предсрочни парламентарни избори и редовните президентски, са с политическа окраска. Бившите вече служебни министри Кирил Петков и Асен Василев се втурват в надпреварата със свой собствен политически проект. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

“Социологическите изследвания започнаха, те показват спад в доверието в партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. В същото време лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му е готова с номинацията за президентските избори. Кандидатът ще бъде публично известна личност, но името му не бе споменато.” 

Бойчо Попов посочи, че акцент на седмицата е тандемът Петков-Василев, които дадоха пресконференция за медиите в неделя в център Project lab. Главният редактор на Investor.bg заяви, че впечатлението на журналистите от събитието е било, че не е имало достатъчно конкретика от страна на организаторите, както и че са се забелязали технически проблеми.

“Двамата бивши министри казаха, че искат да продължат промяната, която са започнали и че имат конкретни и ясни цели: да се спрат корупцията и кражбите и да се освободи средния и малкия бизнес.” 

Петков и Василев нямат виждания за прекрояване на данъчната система, данъците са достатъчно ниски. Те искат да подобрят събираемостта, защото контролните механизми липсват напълно. Според няколко социологически агенции, проектът “Продължаваме промяната има начален старт от 9% подкрепа. 

“Голяма част от анкетираните в социологическите проучвания смятат, че партията на Слави Трифонов има главно вина за това, че Народното събрание не е успяло да реализира кабинет. Темата бе отразена и от самия Слави Трифонов, като той отново отрече да носи такава.” 

Бойчо Попов засегна темата и за Плана за възстановяване и устойчивост на България. Той посочи, че Европейската комисия няма да го приеме, ако българската държава не посочи дата, в която да затвори топлоелектрическите централи в Маришкия басейн. 

“Това е тема, по която политическият елит няма никакъв компромис, а служебното правителство едва ли ще се ангажира с нея, защото няма правомощията на редовно правителство. Все пак се очаква до средата на октомври планът да бъде внесе.” 

Още новини от седмицата: 

До Коледа Бюрото за защита на свидетели трябва да е извадено от контрола на главния прокурор и прехвърлено в правомощията на министъра на правосъдието в резултат от приетите през миналата седмица законови промени, които станаха възможни въпреки упоритата съпротива на ГЕРБ и ДПС.

Общо 934 души са били подслушвани по време на протестите от лятото на миналата година, е установила временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата за полицейското насилие и подслушването на протестиращи, политици и активисти в антиправителствените протести. Комисията обаче не може да оповести имената на подслушваните, защото информацията е класифицирана.

Износът продължава да расте и през юли с 18.8% спрямо юли 2020 г. по данни на НСИ. Общо продажбите на български стоки в чужбина от началото на годината до края на седмия месец възлизат на малко под 38 млрд. лв., което е с една пета повече от същия период на миналата година. Стойността е по-висока и от съответния период на предкризисната 2019 г., когато експортът е бил за 33.6 млрд. лв. Влияние върху данните тази година обаче оказват и по-високите цени на много суровини и борсови стоки, които България продава навън.

В рамките на шести аукцион за тази година Министерството на финансите ще предложи ДКЦ на стойност от 300 млн. лв. с фиксирана лихва от 0.1% за 10 години. Облигациите, които ще се предлагат на аукциона, са част от емисията от февруари по-рано тази година. Досега през 2021 г. България е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 1 млрд. лева. Таванът на дълга, заложен в държавния бюджет, за тази година е 4,5 млрд. Лева.

Световната банка спира да публикува годишната си класация Doing Business. Поводът е доклад за разследване на адвокатската кантора WilmerHale, според който водещи представители на Световната банка са оказали натиск за подобряване на класирането на Китай в класацията за 2018 г. Световната банка оттегли доклада, след като разследването разкри начина за разкрояване на рейтингите за страната. Сред споменатите представители на Световната банка са тогавашният президент Джим Йон Ким и Кристалина Георгиева, настоящият ръководител на Международния валутен фонд и бивш управляващ директор на Световната банка. Георгиева отрече обвиненията.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук

Още статии от Investor.bg може да видите тук