В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В ЕС липсва политическа воля, а не възможности за създаване на обща отбрана

Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София , „В развитие“, 16.09.2021

16:55 | 16 септември 2021
Обновен: 12:13 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова

Големият сблъсък между САЩ и Китай се разрази. Европа все по-трудно намира мястото си в подобен икономически сблъсък. За председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше важно да спомене европейската отбрана по време на речта си относно бъдещето на Европейския съюз. Геополитическите заплахи пред ЕС продължават да са на дневен ред и за тях на този етап няма решение. Това каза Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на ЕС и очерта водещите инициативи, които ЕК планира да предприеме през следващата година. Сред тях са продължаване на усилията за ваксиниране в Европа и ускоряване на ваксинациите в световен мащаб, работа с глобалните партньори за преодоляване на недостига на финансиране за борба с климатичните промени, осигуряване на по-справедливи условия на труд, както и на повече възможности за младите хора в Европа.

Весела Чернева е на мнение, че по отношение на общата европейска отбрана проблемът не е толкова от гледна точка на способности, а е някъде другаде. 

"Единият проблем е свързан с военните поръчки. В Европа има няколко страни производителки на оръжие и техника, които ще трябва да се разберат да има общ пазар. В момента това се случва на национално ниво. За да има Европа обща отбрана, трябва да има и общ арсенал. По-големият проблем е политическата воля. ЕС има съответните сили и възможности, но те не могат да бъдат използвани, ако няма политическа воля в съюза".

Някои анализатори критикуваха речта на Урсула фон дер Лайен, тъй като в нея не бяха споменати страни като Полша, Унгария, Китай и Русия.

От думите на госта стана ясно, че споменаването на отделни страни в подобен тип речи се избягва. Миналата година беше изрично спомената Беларус, след като в страната президентските избори бяха фалшифицирани от Александър Лукашенко. Тогава председателят на ЕК изрази солидарност с Беларус.

"По подобен начин сега Урсула фон дер Лайен спомена Афганистан, където Европа разбира за случващата се криза със сигурността и че има вероятност хората там да станат жертви на новия режим. Страни като Полша и Унгария не могат да бъдат споменати, защото нито една държава-членка на ЕС не се назовава в подобен тип речи".

Сред другите критики бе това, че в речта е липсвал фокус.

"Винаги може да се каже, че една такава реч трябва да засегне една основна тема. Тогава обаче критиците ще кажат, че никакви теми не са били обсъдени. Урсула фон дер Лайен направи обзор на нещата, които смята да свърши през следващата една година. Премълчаното е обзор на темите, по които смята, че няма да зависят от нея като външна политика, финанси или климатични промени".

Урсула фон дер Лайен сравни сегашното състоянието на ЕС с това миналата година, когато произнесе тази реч горе-долу по същото време няколко месеца след началото на пандемията. Втората вълна на вируса наближаваше и ситуацията по това време беше доста песимистична.

В момента ситуацията в Европа е различна. Над 70% от европейците са ваксинирани благодарение на усилието на ЕК да поръча и достави достатъчно на брой ваксини. Това се отрази положително на европейската икономика. Тазгодишната реч на Урсула фон дер Лайен звучеше по-спокойно и липсваше каквото и да било самодоволство. А тя има причини да говори за успехи, но не го направи, смята Весела Чернева. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.