В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Анализаторите вече не прогнозират енергийните пазари, а гадаят трендовете

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие“, 15.09.2021 г.

14:25 | 15 септември 2021
Обновен: 15:11 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов

В момента се наблюдават безпрецедентно високи нива на енергийните ресурси в цяла Европа и никой не очаква те да спаднат. Предлаганите мерки не могат да успокоят пазарите и макар цените в България да са по-ниски от тези в региона, те ще продължават да гонят високи стойности, а тенденцията само ще се засили от плановия ремонт на VI-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това прогнозира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.


"Пазарът започна да се самоподгрява и никой вече не очаква други нива. Тази нова действително се самоподхранва от самосбъдващи се опасения - всички очакват ненормално високи нива, които вече започват да се приемат като нормални. На пазарите вече не се прогнозира какви ще са нивата, а се опитват да уловят тенденциите в скоковете", коментира Кискинов. 

Въпреки обединенията, пазарите реализират драстично различни нива, което не е типично за Европа, добави той.

Цените на базовата енергия през последната седмица са достигнали 220 лв. - 301 лв./Mwh във вторник, а през уикенда нивата са били между 220 лв. - 230 лв., което е над обичайното.

Средно цените в региона са били 150 - 160 евро/Mwh, a в Унгария 130-168 евро за базова енергия, 185 евро за пикова енергия във вторник.

"Това не се предишните аномалии, които се наблюдаваха на границите. Цената в България е по-ниска от региона - причината е, че на границите са постигнати изключително високи цени за преносен капацитет и на търговците не им е било изгодно да изнасят енергия", обясни Кискинов.

Цената за пренос се е утроила - от 5 до 15 евро. Вероятно много търговци са искали да изнесат енергия и това е повишило цената за пренос.

Има опити за овладяване на ситуацията, но тя е "неовладяема", каза Кискинов. 

Пускането на големи количества на пазара на двустранни договори и участието на ТЕЦ "Марица Изток 2" на пазара "Ден напред" е нямало как да постигнат търсеното успокоение на цените, тъй като е заредило регионалните търговци.

"ТЕЦ Марица Изток 2" на пазара за двустранни договори е предложил сериозни количества - 110 мегавата до края на годината - на цена 257 лв, и 100 мегавата за октомври на цена 252 лв. По тези търгове, на които са се явили най-вече регионални търговци, са постигани цени от 280 лв."

Докато не се успокоят пазарите в региона може да се надяваме на по-ниски цени, но в най-високите им стойности. Ако разчитаме на пазарите на двустранни договори в момента, ще се постигне успокоение на ниво от 280 лв./Mwh, каза Кискинов.

Мерките, които се предлагат, като нови пазарни сегменти, няма да успокоят пазарите, а ще ги изкривят допълнително.

Излизането на VI-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в планов ремонт следващата седмица ще предизвика допълнително повишаване на цените, може би дори над нивата в региона. 

"Търговците са притеснени повече от нормалното от излизането на АЕЦ в ремонт. НЕК може да успокои този пазар като пусне енергията от ВЕЦ-овете, за да компенсира количествата от АЕЦ."
 
Повече за влиянията на енергийния пазар, как могат да се успокоят цените и действията на НЕК може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.