В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на труда се възстановява, но изискванията за служителите се променят

Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco България, “В развитие”, 04,08.2021

16:00 | 4 август 2021
Обновен: 16:02 | 4 август 2021
Автор: Георги Карамфилов

Промените в бизнеса доведоха до сериозно изтласкване на преден план на кандидати, които имат максимално желание за адаптация към новите реалности, както и желание да се учат през целия си живот. Друг фактор, който търпи промяна, е дългогодишната аксиома, която казва, че основна причина за напускане на работното място, е неразбирателството с мениджърския състав. На този етап това вече не важи толкова силно, а причина номер едно става липсата на яснота в кариерното развитие в настоящото работно място. Това заяви Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco България, в предаването “В развитие” с водещ Роселина Петкова. 

Гостът посочва и още един важен извод от последното проучване - самите служители вече искат офисите, в които ще работят, да бъдат в близост до техния дом. Това особено се забелязва при тези хора, които са пътували много, за да достигнат до работното си място. Поради всички промени, които възникнаха по време на ковид кризата, тези работници не желаят да продължат да го правят повече. 

Димитър Иванов посочва, че е много трудно да се очертаят определени сектори, при които посочените данни важат най-силно. 

“Трябва да се гледат секторите, които имат най-голям глад за квалифицирани служители.” 

Според него, това са IT фирмите, които търсят outsourcing служители. Тази тенденция не се забелязва само в България, а и в цяла Европа. Друг секторсъс силен недостиг етози на инженерните науки, особено този тип инженерство, който се занимава с производството. 

“При всички случаи, бизнес активността приближава периодите преди ковид кризата.” 

Димитър Иванов е на мнение, че по време на първата вълна на ковид пандемията, бизнесът е реагирал максимално адекватно. Управителите на големите международни компании, както и на силните местни фирми, са се опитали да ограничат максимално съкращаването на служителите. За тези, които се е наложило да уволнят, са положили всички необходими усилия, за да ги обезпечат - чрез предоставяне на възможности за кариерно ориентиране, сериозни обезщетения, които са по-големи от обикновено, както и пренасочване към други компании, които не са толкова силно засегнати от мерките. 

“Според мен хората не гледат толкова негативно на случилото се и оценяват всичко, което компаниите са направили за своите служители. Някои съкращения просто нямаше как да бъдат избегнати.” 

Все още обаче страдат сектори като хотелиерството и ресторантьорството. Димитър Иванов добавя, че тези сектори не са известни дълго задържане на заетите. Много от съкратените там при падането на мерките не са се върнали, защото по време на дългите месеци на локдаун те са успели да се преквалифицират и са отишли в други бизнес сектори. 

“Виждаме много сериозно раздвижване на пазара на труда. Компаниите са много активни, независимо какво търсят - да наемат служители на временна или постоянна работа.” 

Тази тенденция стартира още последното тримесечие на 2020 г.,  а от началото на 2021 г. има възход. Дори през летните месеци има страшно много работа, като тя е повече отколкото през 2019 г., смята Иванов.  

Той посочва също, че сферата на пазара на труда е перфектен пример за това как работи пазара генерално. В регионите на София, Варна, Бургас и Пловдив се наблюдава увеличаваща се концентрация на производствени компании, които имат нужда от добри инженери. Гладът обаче не се задоволява само с позициите за инженери, има нужда и от работници на самата поточна линия. 

“От друга страна акцентът доскоро беше в София, но вече има миграция към градове като Варна, Бургас и Пловдив. Там все повече се отварят аутсорсинг центрове, които търсят хора.” 

Димитър Иванов обясни, че вече съществуващите компании имат нужда да запазят старите си работници, но и да разширят обхвата и да привлекат нови. За тази цел има единствен сигурен инструмент - това е съобразяването на нивата на възнаграждение на съответната позиция с нивата на пазара. Компаниите всяка година се опитват да увеличат заплатите на служителите си поне с нивата на инфлацията. От друга страна новите компании, за да могат да привлекат достатъчно хора, за да работят на пълни обороти, трябва да предложат заплата, която е по-голяма от пазарната.  

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеозаписи с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук