В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ТЕЦ „Марица изток 2“ има бъдеще, но не и въглищата

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", 30.06.2021 г.

15:31 | 30 юни 2021
Обновен: 15:23 | 6 август 2021
Автор: Даниел Николов

Може да се очаква до 3-4% увеличение на цените на тока за крайните снабдители в различните региони заради решението за ТЕЦ „Марица-изток 2“. Това прогнозира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В момента всеки участник и в регулирането, и на пазара, прави това, което не му е работа. Министерството се произнася по решение, които по принцип са решения на регулатора, който е напълно независим. От регулатора зависи дали да включи ТЕЦ „Марица-изток 2“ в регулираните цени, но това в момента се прави под натиск от принципала на един от пазарните участници в енергетиката“, каза Кискинов.

ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. мегаватчаса (MWh) за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката тази седмица. Това количество е за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар. 

Целта на тази политика е най-вече да се предпазят работните места в региона, коментира Кискинов.

Според него има два основни начина за модернизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Едната е централата да се затвори, което е технически трудно и социално лоша. Вторият вариант е производството да премине на газ, което ще бъде много скъпо и пак ще доведе до затваряне на въглищните мини в региона.

„Инфараструктурата е огромна и не е разумно да не се ползва. Но трябва ясна визия за затварянето на мините от парламента“, каза Кискинов.

Според него ще е трудно да се заменят работещите производства (централите на лигнитни въглища в Марица Изток осигуряват около 40% от годишното потребление на страната бел.ред), но трябва да се търси разнообразяване на горивната база, както и възможностите за възобновяеми източници.

Централата ще бъде насърчена да участва на свободния пазар в моментите, когато цените са високи, както е в момента, смята Кискинов. Пазарите на електроенергия в България и по света в момента са в пик. „Чрез енергийния холдинг ще трябва да се осигурят разходите за емисии, за които не се знае как се управляват.“

Възприет е хибриден подход - ТЕЦ „Марица-изток 2“ да излезе на пазара, което е добре, но е грешно да се осигурява минимална квота, за да може централата да работи, каза Кискинов.

Според него определената квота е и да може централата да фукнционира при евентуални аварии.

Прогнозната цена за електроенергия от ТЕЦ „Марица-изток 2“, така че тя да има добър марж, е около 200-220 лв/ Mwh.

Спот пазарът е до 230 лв/ Mwh в момента заради топлото време, по-малкото участие на ВЕИ и огромният ръст на цените на природен газ – 33 евро/Mwh, което е най-високата стойност, откакто има газов пазар.

„Това оказва натиск и над цените на тока, което заедно с цените на парниковите газове, които отново са ниво 56 евро, може да доведат до нива от 200-220 лв.“, каза Кискинов и добави, че цените на газа правят въглищните централи рентабилни в момента.

Повече за бъдещето на ТЕЦ „Марица-изток 2“, движенията на пазарите на електроенергия и геополитическите причини за високите нива на природен газ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.