Държавата отпусна квота от 1 млн. MWh за ТЕЦ „Марица изток 2“

Решението е в отговор на необходимостта от поддържане на работоспособността в предприятието

13:36 | 28 юни 2021
Обновен: 15:24 | 6 август 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г., се казва в прессъобщение на Министерство на енергетиката. 

Министърът на енергетиката Андрей Живков е подписал заповед, с която се определя това количество за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар.

"Заповедта е издадена на основание чл. 4, ал. 2, т. 8 от Закона за енергетиката и чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията. Тя е мотивирана с изпълнение на т.2 от решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което задължава Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да не се допусне прекратяване или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД", пише още в съобщението.

В събота служебният премиер Стефан Янев обяви, че "Марица-изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност, като за целта ще ѝ бъде осигурена квота. Преди това централата бе изключена от квотите, тъй като произвежданата от нея електроенергия е прекалено скъпа. В Министерството на енергетиката са постъпили становища от изпълнителните директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД относно необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, което поражда необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ Марица-изток 2“. Заявява се, че определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост.

Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и осигурява плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО 2 производители, посочват от министерството.

"Преходът към по-екологични производства в комплекса „Марица изток“ ще се случи плавно и без социален стрес, чрез използване на различни инструменти, предоставени от Европейската комисия – Националния план за възстановяване и устойчивост, фондът за справедлив преход и др.", уверява министерството. 


Паралелно с това, Министерството на енергетиката е предложило включване в Плана за възстановяване и устойчивост на проекти за газифициране на производствата в района, като и такива за изграждане и въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса в съответствие с предизвикателствата на европейска Зелена сделка и ще окаже положително въздействие върху цялата група на Българския енергиен холдинг.