В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Климатичен стрес тест преди 10 години щеше да предотврати ситуацията с ТЕЦ "Марица-изток 2"

Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация, В развитие, 22.03.2021

15:49 | 22 март 2021
Обновен: 15:49 | 22 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Ако преди 10 години българската държава беше направила климатичен стрес тест в Маришкия басейн, тя щеше да предвиди, че е много вероятно цените на емисиите в България да се повишат в резултат на енергийния преход. Ако това беше направено, тежкото финансово положение, в което изпадна ТЕЦ "Марица-изток 2", щеше да бъде избегнато. Това заяви Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В същото време така наречените американски въглищни компании точно това направиха, като в хода на преговорите с България, те отказаха да поемат този огромен финансов риск за въглищната индустрия. Това е причината те да се намират в момента в по-добро състояние".

"Подобни стрес тестове могат да имат реални измерения и то в рамките на милиарди", изтъкна гостът.

Съветникът на Европейската климатична фондация припомни, че самата тенденция за подобни климатични стрес тестове датира още през 2015 г. и тогавашния управителят на АЦБ.

"Марк Карни отправи много известна реч, в която посочи, че за финансовия сектор съществува много сериозен риск от климатичните промени. Оттогава се работи много сериозно в тази посока на равнище централни банки".

От разговора стана ясно, че климатичните рискове за финансовата индустрия по принцип се делят на две категории. 

"Едната група са физически рискове, т.е. рискове в резултат на екстремни климатични явления, които могат да засегнат активите, като тези рискове не са предварително взети предвид".

"Другата категория са рисковете на прехода - рискове в резултат на различни политически решения, които водят до промяна на цени на горива и емисии," допълни гостът.

Във връзка с първата категория най-податливите европейски държави са страните от Южна и Централна Европа поради честотата на горските пожари и наводненията.

"Рисковете на прехода засягат страни, които са силно ангажирани с въглеводороди, както и бизнеси, които са пряко свъразни с новите норми на прехода като енергийна ефективност, изграждане на възобновяема енергия и намаляващо потребление на газ". 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.