В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Лирата се насочи към най-големия си седмичен спад от 2 месеца насам

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, „В развитие“, 18.06.2021 г.

14:23 | 18 юни 2021
Обновен: 16:00 | 18 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Финансовите пазари в Турция приключват седмицата със понижение. Лирата е една от най-слабо представящите се валути, отслабвайки с повече от 3% спрямо долара, тя се насочи към най-големия си седмичен спад от 2 месеца насам. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Това се случи, след като Фед в САЩ намекна за повишаване на лихвения процент по-рано от очакваното. Индексът Borsa Istanbul се понижава за пети пореден ден, като тази седмица е спаднал с повече от 3,5%. Вчера турската централна банка остави лихвените проценти непроменени на ниво от 19% за трети месец, допълни тя.

По думите ѝ, вниманието на инвеститорите бе привличано от по-агресивния тон на фона на слабата лира и по-високите глобални цени на суровините, които замъгляват инфлационната прогноза. Бихме могли да очакваме увеличение на инфлацията още повече през юни.

Икономистите казват, че още е прекалено рано да започнат да се понижават разходите по кредитите, въпреки натиска на президента Ердоган, коментира тя.

Barclays очаква лихвите да останат без промяна до октомври и вероятно ще има намаление от 350 базисни пункта в последното тримесечие.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.