В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Турската лира възстановява част от загубите си

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, „В развитие“, 16.06.2021 г.

16:00 | 16 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Капиталовите пазари в Турция се представят относително разнопосочно. Турската лира се търгува без промяна спрямо щатския долар и по-рано днес беше най-добре представящата се валута от развиващите се страни. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Лирата възстановява част от загубите си от последните няколко дни, а инвеститорите в Турция очакват заседанието на Федералния резерв по-късно днес. Индексът Borsa Istanbul спада за трети пореден ден, което е най-дългата такава серия от април насам“, допълни тя.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Ердоган се срещна с американския си колега Джо Байдън в Брюксел. И двамата лидери определиха срещата като изключително полезна.

„На пресконференция след това Ердоган каза, че Турция и САЩ не са успели да постигнат споразумение за покупката на руски ракети S400 от страна на Турция. Вашингтон иска Турция да се откаже от тази програма, за да вдигне наложените санкции срещу Турция. Въпреки това изглежда и двамата лидери очакват добри отношения между страните в бъдеще“, поясни Симин.

Изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция даде информация и за това, че утре ще има заседание за политиката на турската централна банка. Очаква се основната лихва да остане на ниво 19%, въпреки че президентът Ердоган отново подложи на натиск банките да намалят лихвите, за да подкрепи икономическия растеж.

По думите ѝ, при ускоряващата се инфлация повечето икономики смятат, че е малко вероятно гуверньорът Кавчиоглу да вземе решение за намаляване на лихвите в скоро време.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.