В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цените на автомобилните гуми се очаква да се повишат с около 3-5% тази година

Борислав Враджалиев, кънтри мениджър в The Goodyear Tire & Rubber Company, "В развитие", 09.06.2021

14:30 | 9 юни 2021
Обновен: 14:36 | 9 юни 2021
Автор: Александра Попова

В началото на година цените на естествения каучук се увеличиха до 4-годишен връх, като това оказва влияние и на цената на автомобилните гуми. За последните 4-5 г. трендът с цените на автомобилните гуми беше надолу, като в момента се наблюдава едно повишение. Тази година очакванията са, че автомобилните гуми ще поскъпнат с 3-5% в сравнение с миналата година. Това заяви Борислав Враджалиев, кънтри мениджър в The Goodyear Tire & Rubber Company, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

2020 г. се отрази негативно на автомобилния пазар, където имаше огромни сривове. 2021 г. започва обаче ударно със съживяване и възстановяване на пазара.

"Съживяването на пазара оказва влияние и върху бизнеса с гуми. Колкото повече автомобили, толкова повече гуми. В България 1:9 е съотношението, тоест 1 нов автомобил към 9 стари. Повечето автомобили пристигат окомплектовани с летни гуми за първоначално вграждане и е необходимо хората да си закупят зимни гуми. През 2021 г. се наблюдават ръстове в сравнение с 2020 г. На ниво внос пазарът през първите 6 месеца бележи ръст със 17-18%“.

От думите на госта стана ясно, пазарът е разделен сезонно на летни и зимни гуми. Наблюдава се ръст и на всесезонните гуми, като той е двуцифрен в сравнение в миналогодишните резултати.

"Българинът става все по-информиран и започва да сменя гумите си все по-често. Виждаме все повече запознати потребители, които знаят какво искат. Сезонността в България звучи 40% летни гуми, 60% зимни гуми.  Зимните гуми работят под 7 градуса по целзий – не е важно да има сняг, за да ги сменим, а е важно да следим температурата". 

От гледна точка на предлагането на суровини основните страни производители на естествен каучук са Индонезия, Камерун, Гватемала, като добивът зависи от това дали е дъждовна годината. 

Борислав Враджалиев коментира, че глухарчето може да е източник на материал, който да замести естествения каучук в близкото бъдеще. Предимствата са, че то може да се отглежда в по-широк климатичен пояс и расте в рамките на 6 месеца.

Повече за производството и цените на суровините и как те влияят на автомобилните гуми може да видите във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.