В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Зеленият преход у нас се спъва в липсата на консенсус сред политиците и източника на енергия

Мария Трифонова, преподавател в Софийския университет и гост-изследовател в ЕСВП, В развитие, 29.04.2021

14:50 | 29 април 2021
Обновен: 14:50 | 29 април 2021
Автор: Магдалена Иванова

Зеленият преход в България е възможен при решаване на проблема с източника на енергия и постигане на консенсус сред политиците. Това стана ясно от разговора с Мария Трифонова, преподавател в Софийския университет и гост-изследовател в Европейски съвет за външна политика в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Мария Трифонова в България има разделение между политиците и представителите на бизнеса – липсва консенсус, който да обедини политическите сили, а за бизнеса нуждата от реформа е ясна, но се очаква политиците да зададат тона за срока, условията и т.н.

„Трябва да решим проблема с основния източник на енергия и да се осигури достъп до горива, които са нисковъглеродни“.

Гостът добави и че, в България има потенциал за развитие на зелени иновации.

„Основният проблем за решаване е как да стигнем до въглеродно неутрална икономика до средата на века. Много е важно ЕС да има ясна позиция кои технологии могат да бъдат считани за въглеродно неутрални“.

Мария Трифонова обясни, че на ниво ЕС липсата на стратегия буди притеснение и в компаниите и в инвеститорите.

Тя цитира проучване, проведено през януари и февруари във всичките 27 столици на ЕС, което показва, че зеленият преход е сложен и многопластов процес, който буди притеснение във всички държави.

„11 държави се притесняват за повишаване на безработицата и съпротива от страна на бизнеса, а 15 държави изразят притеснение за повишаване на разходите за енергия. В 21 държави няма съгласие как да се постигне неутралност“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.