В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България има нужда от по-добра маркетингова кампания за летния сезон

Мартин Захариев, зам.председател на Националният борд по туризъм, “В развитие”, 28.04.2021

15:16 | 28 април 2021
Обновен: 15:21 | 28 април 2021
Автор: Севделина Илиева

България има нужда от по-добра маркетингова кампания за летния сезон, която да покаже на света, че страната е безопасна дестинация. Като цяло дигиталната реклама в този сектор е на много ниско ниво. Това каза Мартин Захариев, заместник-председател на Националният борд по туризъм, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„В условия на конкурентни дестинации в съседство, маркетинговата кампания трябваше да бъде далеч по-активна, далеч по-креативна и далеч по-дигитална. Очакванията са такива, тъй като една значителна част от туристите взимат решенията си на база информираност през интернет, където ние изоставаме“.

Формално новият туристически сезон започва на 1 май, когато ще бъдат вдигнати забраните за организирани пътувания в страната. От началото на следващия месец в страната ще може да се влиза със сертификат за завършен ваксинационен курс, отрицателен PCR или антигенен тест, или документ за преболедуване, получен не по-рано от 14 дни и не по-късно от 6 месеца преди пътуването. Мерките в България са подобни на тези в страните съседки и същите каквито се очаква Европейската комисия да приеме за целия ЕС.

„Смятам, че нашето правителство положи максимални усилия според възможностите си, но няма да спестя критиката, като кажа, че управляващите за пореден път дадоха знак, че туризмът не е приоритетен сектор. Ако беше такъв, то мерките в сектора щяха да са много по-ефективни. Говоря за монетарните, социалните и фискалните мерки, които се предложиха.

"Също така бюджета, с които разполага Министерство на туризма за национален брандинг и реклама щеше да е десеторно по-висок, а той не е", посочва Мартин Захариев. 

"С такова пасивно поведение България не може да има водеща позиция на картата на световния туризъм, каквато заслужава заради историята си, природата си. Така че тук има много работа не само за следващия мандат, но и дългосрочно“.

Гостът смята мерките за правилни, но и за малко закъснели.

„От гледна точка на здравните изисквания това са правилните мерки. От гледна точка на тяхната навременност ми се струва, че са малко закъснели, тъй като те ще бъдат обявени ден преди старта на формалния туристически сезон. Трябваше да бъдат оповестени месец или два по-рано“.

Националният борд по туризъм е поставил и въпросите за това при какви условия ще бъдат карантинирани чуждестранните туристи, ако се появи опасност от заболявания, и може ли да си го позволи държавата. „Отговорите са спорадични.“, каза Захариев.

„До някъде отдавам това на факта, че когато правителството е в оставка, администрацията не е особено мотивирана за проактивни действия“.

Очакванията на госта за предстоящия летен сезон са по-скоро оптимистични. По неговите думи България продължава да бъде примамлива дестинация.

„Полагат се доста усилия да бъде една безопасна дестинация. Полагат се и услия и за държавите, които са с визов режим, трети страни извън ЕС – Русия, Украйна, Беларус и др., да имат облекчен режим на издаване. Очакванията ми са да имаме по-добър летен сезон от сресиращия през 2020 година.“

Обикновено държавите, които избират България за лятна почивка са Румъния, Полша, Германия, Великобритания и др. Миналата година основният турист у нас е бил българина.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.