В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Конференцията за Европа има потенциал да промени модела на функциониране на ЕС

Проф. Ингрид Шикова, съосновател на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата (2007-2011), "В развитие", 22.04.2021

15:27 | 22 април 2021
Обновен: 15:27 | 22 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Конференция за бъдещето на Европа е интересна инциатива, но е натоварена с твърде много очаквания и нейната цел не е да се създаде нов Европейски съюз. Целта да се стигне до реалистични проекти на база граждански идеи, които са осъществими и биха създали устойчивост за бъдещите поколения. Това заяви проф. Ингрид Шикова, съосновател на специалност „Европеистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски", ръководител на катедрата (2007-2011), в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

От разговора стана ясно, че за разлика от Конвента, инцииран от бившия френски президент Валери Жискар Д'Eстен за нова Конституция, сега Конференцията е много по-отворена за гражданите.

"Вече работи платформа в интернет, която предоставя възможност на всеки гражданин, който желае, да вземе участие и да напише своето мнение и възгледи, като в рамките на френското председателство догодина всички тези идеи ще бъдат прегледани и обобщени и вероятно ще станем свидетели на проект за една нова Европа".

"Все повече започват да се изполват ключови думи като стратегическа автономия - какво точно означава тя, как трябва да изглежда, до какво трябва да се отнася. Налице са десетки въпроси", посочи проф. Ингрид Шикова.

"Както е казал Алтиеро Спинели - пътят, който трябва да извървим, не е нито лесен, нито сигурен. Но все пак трябва да го извървим".

Съоснователят на специалност „Европеистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски" посочи, че едно от мненията, което вероятно ще се наложи, е, че ЕС трябва да бъде по-ефективен - да се избягва ненужната бюрокрация, да предоствя по-голяма активност на гражданите, да се повиши ролята на Европейския парламент. "Но въпреки всичко блокът се нуждае от европейски лидери", допълни тя.

"Конференцията си е конференция, гражданите могат да си кажат своите идеи и мнение, но при всички случаи трябва да има водачи. Какво са правили бащите основатели - Робер Шуман, Жан Моне, Конрад Аденауер. Нека да бъдем прагматични като тях, но след като гражданите кажат своята дума, сегашните лидери трябва да могат да създадат интелектуалния модел, който ще следваме оттук нататък". 

По думите на проф. Ингрид Шикова колкото се говори сред гражданите за ЕС, толкова по-добре е за самата общност.

"Надявам се повече млади хора да се включат. В момента работя по един проект с ученици и сред много от тях има интерес към европейските дела.Точно това поколение е способно да има свежи идеи, да бъде креативно и активно. Какъвто и да е резултатът, каквото и да излезе от тази конференция - винаги той ще бъде положителен".

"Важно е да бъде чут гласът не само на експертите, но и на всички други - на учителите, на учениците, на студентите. Хубаво е да възникват точно такива спотанни събития, тъй като ние малко говорим за ЕС", заяви проф. Ингрид Шикова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.