Индексът на Stoxx 600 в Европа бележи ръст за седма поредна седмица

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 16.04.2021

14:35 | 16 април 2021
Обновен: 14:35 | 16 април 2021
Автор: Александра Попова

Глобалните акции бележат рекордни. Индексът на Stoxx 600 в Европа отчита ръст за седма поредна седмица, което е най-дългият подобен период от май 2018 г. Това е така, тъй като инвеститорите продължават да стимулират циклични сектори като производството на автомобили и банки, докато другите сектори изостават. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

"Световните акции достигат исторически върхове. Това е в резултат на рекордните данни за растеж от Китай, които подчертават силата на възстановяването. Петролът поскъпва".

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че в рамките на търговската сесия германският DAX бележи ръст с 9 десети от един процент, докато индексът FTSE 100 в Лондон се повишава със 7 десети от един процент, което ги превръща в едни от най-добре представящите се.

"Акциите на Bank of Ireland поскъпват, след като белгийската KBC Group стана последният кредитор, който сигнализира за напускането си от Ирландия. Този ход потенциално би оставил страната само с три големи банки. Сделката остава обект на надлежна проверка, споразумение за окончателни условия и одобрение от регулаторите.", допълни още гостът.

"На облигационните пазари държавните ценни книжа задържат ръста си от вчера, като трейдърите предполагат, че чуждестранните покупки и геополитическите рискове може да са допринесли за напредъка".

"Американските фючърси бележат лек ръст. Наред с корпоративни отчетите, данните за растежа на БВП на Китай за първото тримесечие дават нов тласък за ускоряването на растежа и инфлацията след рецесията", допълни още Потс.

"В САЩ вчерашните данни за продажби на дребно и седмичните данни за безработица сигнализираха за ускоряващо възстановяване на най-голямата икономика в света. Инвеститорите ще търсят допълнително потвърждение, тъй като сезонът на отчетите ще започне следващата седмица. Очакват се 80 членове на S&P 500 да предоставят финансовите си резултати. Тук в Европа повече от 50 фирми от Stoxx 600 обявяват своите отчети".

Целия коментар вижте във видео материала.