В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Политическата намеса на ЕС в икономиката може да навреди на конкуренцията

Никлас Поатие, анализатор в икономическия тинк-танк "Брюгел", В развитие, 31.03.2021

13:44 | 31 март 2021
Обновен: 13:44 | 31 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Намесата на Европейския съюз повече, отколкото е необходимо, в икономиката, може да навреди на конкурентния принцип. Това един от акцентите в разговора с Никлас Поатие, анализатор в мозъчния тръст "Брюгел", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

В същото време по думите на госта държавните субсидии, които предоставя Китай на своите компании, представляват проблем за световния търговски ред, но, от друга страна, именно липсата им най-вече в Европа вследствие на строгите европейски правила за държавната помощ са основната сила на Европейския съюз. 

"Западът ще продължи да губи своя дял от глобалния брутен вътрешен продукт, но е много важно да имаме ясно дефинирани правила по отношение на държавната помощ. Конкуренцията на европейския пазар именно представлява неговата сила, защото компаниите, които се надпреварват на Стария континент, са принудени да бъдат много разходно ефективни без да разчитат на субсидии".

По отношение на държавните субсидии Никлас Поатие коментира още, че те могат да бъдат твърде скъпи от политическа гледна точка, тъй като в момента на европейско ниво се наблюдават усилия за по-индивидуален подход към някои национални шампиони, но това може да дойде с цената на подкопаване на конкурентноспособността на блока.

"От почти две десетилетия се забелязва застой по отношение на сключените търговски споразумения от страна на ЕС. Това се дължи най-вече на факта, че за Европа е много трудно да унифицира собствените си правила и да либерализира режима си - елементи, които са видими в сделките с Меркосур и Китай".

"ЕС като мултинационална търговска страна живее за търговията, базирана на правила, и затова е толкова трудно да сключва мащабни търговски споразумения", коментира анализаторът в мозъчния тръст "Брюгел". 

Никлас Поатие посочи, че оттук нататък най-важното за инвеститорите ще бъде липсата на политическа намеса или поне свеждането й до минимум, отчасти заради дипломатическата буря около Синдзян и обвиненията на Запада за налагане принудителен труд върху уйгурското малцинство.

"Компании като H&M трябва да се съобразяват с американски, британски и европейски правила за продукцията си от Синдзян, които забраняват нейния внос, ако е продукт на принудителен труд. Много е трудно за една такава мултинационална компания да се справи с всички тези изисквания и тя е просто един пример".

В заключение гостът засегна темата за българската икономиката, като посочи, че ключът зад нейния средносрочен успех е европейският пазар.

"Най-голямата полза за икономиката на България, бидейки страна членка на ЕС, е защитата, която европейският пазар предоставя на страната на международната сцена, където големите участници играят своите игри", посочи Никлас Поатие.

"Европейската икономика е достатъчно голяма, за да дава отпор на американската и китайската. Трябва да подсилим европейската среда и да се уверим, че имаме налични инструменти на европейско ниво както за защита, така и за премахване на политика, която облагодателства само големите държави за сметка на по-малките".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук