В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Суецкият канал вероятно ще бъде даден на концесионер след инцидента с блокирания кораб

Доц. Борислав Арнаудов, Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС, В развитие, 29.03.2021

15:33 | 29 март 2021
Обновен: 09:28 | 30 март 2021
Автор: Николета Рилска

Суецкият канал, който в момента е под управлението на правителството на Египет, вероятно ще бъде даден на концесия след инцидента с блокирания кораб. Това заяви доц. Борислав Арнаудов, Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“5-6 млрд. долара са приходите от концесионни такси. Въпрос на договорка е каква част от тази сума ще остава в правителството на Египет”, изтъкна доц. Арнаудов по повод на това дали египетското правителство би позволило отдаването на концесия на канала.

"Днес или утре ще има още добри новини около отпушването на Суецкия канал. Преминаването през него може да бъде възстановено след седмица-две, но случилото се ще окаже трайно влияние върху пристанищата", отбеляза Арнаудов. 

Той изтъкна, че инцидентът в Суецкия канал увеличава допълнително таксите за морски превози и наеми на контейнери - тенденция, която се оформяше и преди него.

“Транспортните компании имат интерес тези цени да продължат по-дълго време, въпросът е какво ще направи пазарът, защото има и алтернативни маршрути”.

Като примери за алтернативни маршрути Арнаудов посочи варианти чрез железопътния транспорт. “От източното крайбрежие на Китай до Лондон пътуват влакове за около 18 дни. Това са 12 хиляди км. Не можем да сравняваме обемите обаче”, отбеляза той.

Гостът добави, че другите варианти са през т.нар. Северен морски път. Според него този маршрут със сигурност ще е алтернатива, имайки се предвид наличието на ледоразбивачи и промените в климата.

“Русия и Китай работят заедно в сферата, те имат интерес от този път... Няма как гиганти като тези страни да разчитат само на един маршрут за превоза на стоки от Изтока до Европа, САЩ и Африка”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.