В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бизнес лидерите се страхуват от пандемии, кибератаки и дезинформация

Албена Маркова, съдружник "Консултантски услуги Югоизточна Европа" към PwC, В развитие, 24.03.2021

16:27 | 24 март 2021
Обновен: 18:08 | 24 март 2021
Автор: Димитър Баларев

75 на сто от анкетираните бизнеси лидери в 24-то глобално проучване на PwC за нагласите на мениджърите, в което участват 5050 изпълнителни директори от 100 държави и проведено през януари и февруари, прогнозират връщане към растеж през 2021 г. Повече за проучването разказва Албена Маркова, съдружник "Консултантски услуги Югоизточна Европа" към PwC в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Проявеният оптимизъм за глобалния ръст, който доминира най-вече в Западното полукълбо, е закономерен предвид ваксините и мащабните финансови стимули, които се отпуснаха за спасяването на икономиките на тези страни".

"Това е голямата разлика, която дава респективно повече надежда на бизнеса по отношение на бъдещото възстановяване", допълни Албена Маркова. 

"Ако има нещо добро, което може да се извлече от цялата криза, то това беше ускороението на дигиталната траснформация. Тя сама по себе си акселерира преодоляването на редица пречки за правене на бизнес, които в миналото биха отнели месеци и години".

Съдружникът "Консултантски услуги Югоизточна Европа" към PwC посочи, че повсеместна дигитална трансформация, която обхвана всички слоеве на обществото, предаставлява един допълнителен тръмплин и половината от респондентите в проучването са посочили, че ще увеличат значително своите инвестиции в дигитализация.

"Дигитализацията обаче крие и своите рискове, което се доказва в проучването. На второ място в списъка с основните притеснения на бизнес лидерите след здравословните и пандемични рискове са именно киберзаплахите, които преди години не заемаха толкова челно място. Ние направихме едно сравнение с Центъра за стратегически международни проучвания, което гласи, че през периода март 2020 г. до февруари тази година регистрираните киберинциденти с глобална значимост са нарастнали с близо 33%".

От разговора стана ясно, че сред другите основни предизвикателства, които анкетираните изпълнителни директори отчитат като значими, е дезинформацията.

"За първи път близо 30% от респондентите посочват, че фалшивите новини са основен рискове. В този ред на мисли отново може да се направи връзка с дигитализацията и социалните медии като основен проводник на много лесен начин за повлияване на големи групи хора и резултати от нашия живот - парламентарни избори, обществено здраве или репутация на дадена компания".

Събеседникът сподели, че в разрез на техните очаквания заплахата от климатичните промени не е в топ 5. 

"Предвид основното място, която тази тема зае във всички области миналата година, едва една трета от мениджърите посочват промяната на климата като реална заплаха. Респективно в техните отговори се забелязва минимален ангажимент за инвестиции в тази област и конкретни стъпки за минимизиране на рисковете".

Като причина за тази тенденция Албена Маркова коментира, че това вероятно се дължи на приоритизирането на спешни и непосредствени мерки на фона на извънредната ситуация, която все още продължава до известна степен.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук