В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Недостигът на чипове може да продължи дори през цялата година

Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, В развитие, 04.03.2021

14:56 | 4 март 2021
Обновен: 14:56 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Недостигът на чипове ще продължи поне до края на първата половина на годината или дори през цялата година, като това ще се окаже задържат фактор за пазара на смартфони през 2021 г. Това стана ясно от разговора със Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, в предаването „В развитие“ с водещ Делан Петришки.

„Отчитаме няколко фактора, който влияят на пазара на смартфони, но те се балансират взаимно. От една страна, имаме коронакризата и възстановяването, но от друга – доходите на много потребители реално се повишиха през 2020 г., тъй като те имаха по-малко възможности да харчат за театри, ресторанти и забавления“, каза гостът.  

“Така че като цяло за смартфон пазара очакваме да се запазят разходите и обемите. Сега виждаме, че Apple се справя много добре, но при пазара на Android системи има по-голям спад“.  

 

“Ако се върнат карантините, това ще има негативно влияние на пазара...Корнактизата създаде голяма разлика между водещите на пазара, но сега наблюдаваме пускането на пазара на сгъваемите телефони и това може да подкрепи Android”, заяви Байкър.

„Относително казано внедряването на 5G не върви много бързо в Европа,..но новите устройства на Apple iPhone 12 дадоха много силен тласък на търсенето на 5G. Естеството на технологията е такова, че ще e необходимо доста време, за да се изгради мрежа с добро покритие“.  

 

„Заради американските акции и невъзможността за производство на полупроводници влиянието на Huawei намаля значително. Обикновено от запълване на тази празнина се възползва Samsung, защото Huawei често се опитва да копира Samsung със своите устройствата от средната гама“, каза събеседникът.

„Xiaomi също се справя добре, като тя работи добре с мобилните оператори. В Европа наблюдаваме идването и на нови марки от Китай, но техният дял не расте особено добре, защото още не са добре познати…Има спад в конкуренцията, но бих казал, че Huawei изобщо не е извън картината“.

По думите на Бейкър Huawei е близка до държавното управление на Китай и е производител на телекомуникационна инфраструктура, така, че ще останат на пазара, но ще се отнася до смартфоните е много важно какво се случва на местните пазари.  

„Първоначално HarmonyOS е операционна система, замислена от Huawei за осъществяване на вътрешна връзка между устройствата на компанията. В момента те качват тази операционна система на повечето от своите смартфони и китайското правителство обяви, че иска Harmony да се превърне в китайски стандарт в операционните ситеми. Но как да накарат хората да създадат приложения, които да бъдат качени на този софтуер е големият проблем за Китай“.

Гостът коментира и, че Китай иска да се изкачи по веригата на стойността.

"В бизнеса със смартфони почти всичко се произвежда в Китай, но интелектуалната собственост до голяма степен е американска. Операционните системи са много по-голям проблем, Китай може да постигне известна независимост чрез Harmony и други операционни системи, но при ситуацията в останалия свят, където борбата се води между Android и Apple, Китай ще изпита трудности да навлезе", заяви Саймън Бейкър. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.