Европейските акции започват седмицата на зелено

Джо Ийстън, пазарен анализатор, Bloomberg Лондон, В развитие, 03.01.2021

15:24 | 1 март 2021
Обновен: 15:24 | 1 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Европейските акции започват седмица на зелена територия, водени от възстановяването при цикличните сектори в региона и нормализирането на глобалните разпродажби на държавни облигации, които доминираха миналата седмица. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Индексът Stoxx 600 се повишава с 1,5% и върви към най-високото си ценово равнище в рамките на деня след ралито, причинено от развитията покрай ваксините през ноември", каза Ийстън.

"Секторът на пътуванията и развлеченията се повишава с  2%, воден от оптимизма, че предстои облекчаване на мерките срещу Covid-19."

"Книжата на Danone поскъпват в подготовка на разпродажба на своя дял в в китайската компания Mengniu на стойност от 1 млрд. долара", посочи пазарният анализатор.

"Облигациите се стабилизират, след като централните банки от Азия до Европа увериха, че ще запазят стимулите", коментира още той.

"Суровините поскъпват, като петролът достига 62 долара за барел в Ню Йорк преди важното заседание на ОПЕК+ в четвъртък тази седмица, на което ще се разглеждат съкращенията на добива",  допълва пазарният анализатор.

"Биткойнът се търгува на цена около 46 000 долара, след като засили загубите след най-големия си седмичен спад от почти година."

"В САЩ президентът Джо Байдън призова законодателите бързо да одобрят неговия план за 1,9 трилиона долара фискални мерки срещу последиците от Covid-19. Планът бе одобрен от Камарата и предстои гласуване в Сената", каза още Ийстън.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.