В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализаторите са оптимистични за предстоящата седмица въпреки вълненията на финансовите пазари

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, В развитие, 01.03.2021

13:56 | 1 март 2021
Обновен: 14:39 | 1 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Въпреки вълненията на финансовите пазари, причинени от нарастващата доходност по облигациите, много анализатори остават оптимисти. Това се илюстрира от текущите оценки и прогнози. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"Например експертите от германската DZ Bank разчитат на пакетите от помощи за милиарди евро, подобряването на световната икономика и продължаващите ваксинации, като виждат потвърждение в прогнозата си от относително силното дневно развитие в петък, след като по-големите азиатски пазари преди това бяха загубили три до четири процента вследствие на опасения за лихвите и инфлацията". 

"Dax обаче загуби само 0,7% в петък. Основните индекси на повечето други европейски фондови борси спаднаха по-рязко", сподели Попов

"Изявления на член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ също оказаха ефект на пазара. Изабел Шнабел заяви на конференция, че Европейската централна банка ще бъде принудена да действа, ако доходността по облигациите се повиши до точката, в която тежат на икономическия растеж."

Главният редактор на investor.bg поясни, че някои участници на пазара гледат на това като на причина за относително доброто развитие на акциите от чувствителния към лихвите сектор на недвижими имоти и комунални услуги. 

От разговора стана ясно, че предвид скорошните опасения за инфлацията и повишаването на лихвените проценти анализаторите ще обърнат в новата седмица особено внимание на икономическите данни. 

Попов поясни, че в понеделник се предвиждат данни за инфлацията от Германия, индексите на мениджърите за покупки в САЩ и реч на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, а данните за пазара на труда в Германия, продажбите на дребно и европейските потребителски цени ще последват във вторник.

"Сесията на Националния народен конгрес в Китай започва в петък. Тук се обявяват най-важните цели за икономическата политика за текущата година. След като миналата година не беше формулирана цел за растежа поради пандемията, сега се очаква, че може да има конкретна цел, не на последно място за да се документира  връщането към стабилно развитие". 

Днес Investor.bg чества 20-ия си юбилей като от името на екипа главният редактор на сайта изказа благодарност на читателите за тяхното доверие и заяви, че Investor.bg ще продължава да изпълнява мисията си за задълбочено отразяване на икономиките, пазарите, компаниите и индустриите по целия свят и през следващите 20 години, защото всеки факт е актив

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предването "В развитие" може да видите тук.