В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС и Русия - избор между нова Студена война и Студено сътрудничество

Посланик Бисерка Бенишева, директор Европейски въпроси в ПанЕвропа България, 15.02.2021

15:01 | 15 февруари 2021
Обновен: 15:01 | 15 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Посланието на визитата на европейската делегация в Русия бе от една страна загрижеността на ЕС за случая с Навални, а от друга – сондиране на областите, където двете страни могат да си сътрудничат. Но търсенето на конструктивен диалог остана. Това заяви посланик Бисерка Бенишева, директор Европейски въпроси в ПанЕвропа България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Не смятам, че визитата е провал, нито че Жозеп Борел трябва да изпадне в обяснителен режим за неизпълнен мандат. Резултатите от визитата ще бъдат разгледани на февруарския европейски съвет, където ще се обсъди в каква посока ще тръгнат отношенията между ЕС и Русия, дали ще вървим в посока на Студена война или Студено партньорство.“

По думите на посланик Бенишева посланието от руска страна и определянето на ЕС като „ненадежден партньор“ означава, че двете страни имат абсолютно диаметрално разбиране по отношение на спазване на човешки права и спазване на основни ценности.

„Това е направлението, в което двете страни са в пълно неразбирателство една към друга.“

„Въпросът не е само в налагането на санкциите – те са инструмент на провеждане на политиката. Въпросът е накъде вървим в глобалния свят, как се развиват отношенията с този партньор“, каза посланикът.

„Санкците на ЕС се подновяват на всеки шест месеца, т.е. ЕС винаги дава шанс на партньорите си, ако нещо се промени, да започне прогресивно да вдига санкциите. Съответно ако нещата тръгнат в негатива посока –  да се разшири обхватът им. В момента сме на този етап – подновяване и разширяване обхвата на санкциите“, допълни Бенишева.  

Тя коментира и темата за пандемията, която по думите й е поставила пред ЕС въпросите за единството и принципа за солидарност.

Посланик Бисера Бенишева припомни, че миналата година, преди Комисията да предложи стратегията си за ваксините, определени държави, са се координирали помежду си за купуване на препаратите.

„Това беше преодоляно. ЕК пое ангажимента за колективна обществена поръчка. Нали си даваме сметка, че ако не беше така, България щеше да бъде доста назад в списъка на държавите, които ще получат ваксини“, каза още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.