В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Няма да има катаклизми при имотите у нас, цените ще растат

Иван Козаров, търговски директор на Arco real estate, В развитие, 02.02.2021

15:36 | 2 февруари 2021
Обновен: 15:55 | 2 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

В София не се отчита спад на цените на имотите, продавани “на зелено”, завършените жилища дори поскъпват. Инвеститорите станаха много по-гъвкави по отношение на схемите за плащане. Това заяви Иван Козаров, търговски директор на Arco real estate, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Козаров отбеляза, че третото тримесечие на 2020 г. е било силно за имотния пазар у нас, като в София се наблюдава 8-процентен ръст на сделките на годишна база, но през последните три месеца на годината отново има охлаждане.

По думите на госта пандемията променя критериите и изискванията на средностатистическия купувач у нас. Той обясни, че вече се търсят по-големи жилища, имоти с големи тераси, с дворове, част от затворени комплекси, както и градски и крайкрадски къщи.

“Повечето купувачи се ориентират към нещо по-завършено. Има глад за завършени имоти в София или такива, които са на финалната права”.

Според Козаров през 2021 г. не се очакват катаклизми и сътресения на имотния пазар у нас, а дори се прогнозира продължаващ плавен ръст на цените на фона на достъпните кредити.

Той отбеляза, че към момента ипотечният кредит може да достигне до 90% от продажната цена на имота, но посъветва купувачите самоучастието им да бъде в размер на между 20 и 25% от цената на жилището.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.