В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще има още резки движения на енергийните пазари заради спекула

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“, Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, В развитие, 27.01.2021

15:39 | 27 януари 2021
Обновен: 15:40 | 27 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Голямото предизвикателство пред Българската независима енергийна борса са пазарните обединения в цяла Европа. Това заяви Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Константинов отбеляза, че пазарното обединние ще значи повече свързаност. “С колегите от Гърция и Румъния ще обединим набора си от оферти купува/продава, които са пускани от търговските участници”, обясни той.

По думите на госта август е крайният срок за пазарно обединение на сегмента “Ден напред” на Българо-румъснка граница, а това на южната ни граница ще се случи дори по-рано.

“Пазарното обединение ще автоматизира процеса на търговия. Ще се виждат всички оферти купува/продава в цяла Европа”.

“Пазарното обединение повишава неимоверно много конкуренцията на пазара и потиска силно пазарната концентрация, при която даден субект да може да контролира както количествата, така и цените”, изтъкна Константинов.

“Тези обединения са преходният етап към интегрирането на възобновяемите енергийни източници в европейската икономика”, заяви адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“.

“Зелена икономика без свободни, динамични пазари не може да се осъществи”.

Кискинов коментира и търговията на енергийните борси. Според него се отбелязва “неустойчиво нормализиране на ценовите нива”. 

“Енергийните пазари се държат нелогично и биват надувани от финансови инвеститори, които в момента излизат от позициите си и това води до резкия спад на цените. Ако имахме свободни пазари от спекула, спадовете щяха да за по-плавни”.

“Отново ще наблюдаваме резки скокове и спадове, които са подпрени от спекула”, прогнозира експертът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.