В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фондовата борса в Букурещ чака още важни компании да бъдат включени в индексите на FTSE Russell

Адриан Танасе, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, В развитие, 18.01.2021

14:42 | 18 януари 2021
Обновен: 17:43 | 18 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

2020 г. беше трудна за всички, но се оказа изключително положителна за Букурещката фондова борса заради развитието на вторичния пазар и включването в индекса на развиващите се пазари - FTSE Russell. Отчетохме огромна активност на първичния пазар главно при облигациите, имахме 17 кръга финансиране от частни и публични компании, достигайки исторически нива на ликвидност. Това сподели Адриан Танасе, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Включването на Букурещката фондова борса във FTSE Russell и по-специално на Banca Transilvania и Nuclearelectrica във FTSE Global All Cap беше успех на цялата капиталова общност в Румъния. Работихме усърдно с емитентите, регултарите и пазарните участници, като успяхме да изпълним критериите за ликвидност за тези две компании". 

"Целият този успех се дължеше на общи усилия и очакваме още важни компании да бъдат включени следващата година", сподели Адриан Танасе

По отношение на плановете на Букурещката фондова борса да бъдат признати румънски компании от MSCI Frontier Markets 100 гостът посочи, че MSCI има също определени критерии за ликвидност за дружествата, но допълни, че засега няма перспективи за включването им в този индекс

"Главната ни цел да е консолидираме позцията си във FTSE Russell". 

Въпреки че изминалата година беше трудна за глобалната икономика, главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса заяви, че румънската икономика остава една от най-динамичните в ЕС и в момента, в който пандемията отшуми, нейният потенциал би се завърнал в радарите на инвеститорите.

"Представянето на ръмунската икономика беше и е изцяло подкрепено от фундаментите - отчетохме 5% спад на БВП през 2020 г., но очакваме възстановяване тази година, достигайки 4- процентен ръст". 

"Със сегашните мерки на правителството Румъния има добри перспективи за възстанояване", поясни Адриан Танасе, добавяйки, че най-големият риск пред икономиката на северната ни съседка е фискалният дефицит.

"Новият кабинет много силно сигнализира, че ще бъде дисциплиниран по контролирането на фискалния дефицит и ограничаването му в допустими граници. Ако дефицитът е добре управляван, то тогава икономическото възстановяване в Румъния ще бъде устойчиво". 

Събеседникът допълни също, че партньорството между Букурещката фондова борса и румънския кабинет е изключително важно и сподели, че двете институции интезивно комуникират помежду си във връзка с мерките, насочени към развитието на капиталовите пазари. 

"Подозираме, че правителството ще започне да използва по-активно капиталовия пазар в близко бъдеще. Миналата година имахме две емисии държавни облигации, като не само очакваме този тренд да продължи, а и чакаме да започнат да се търгува емисия акции на Hidroelectrica". 

От разговора стана ясно, че най-големият приоритет на Букурещката фондова борса се изразява в по-голямо интегриране и повишаване участието на местното румънско общество на фондовата борса, което към този момент е ниско - около 10%.

"Услията ни през следващото десетилетие е проникването на инвестициите на борсата от страна на румънското население да достигне 20 на сто" . 

Повече по темата за представянето на Букурещката фондова борса и перспективите пред румънската икономика, както мнението на Адриан Танасе по отношение на Съюза на капиталовите пазари, може да видите във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.