В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българските стоки в британските магазини може да поскъпнат двойно

Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК, В развитие, 14.01.2021

14:28 | 14 януари 2021
Обновен: 14:28 | 14 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Търговията между България и Обединеното кралство, особено онлайн, ще претърпи съществени изменения за физически лица. Това заяви Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българска стопанска камара, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Освен това по думите на Веселин Илиев при някои от българските стоки, продаващи се в британските магазини, може да има двоен ръст в цените. 

Според госта част от причините за това са новите изисквания за митническа декларация и заплащане на данък добавена стойност, които много ще оскъпят малките пратки.

Илиев изтъкна, че като цяло България и Великобритания нямат особени търговки отношения - няма продукти в стокообмена между тях, които да са критично важни - може би с изключение на някои лекарства, внасящи се у нас от Кралството.

“Инзосът на България към Великобритания е средно 700 милиона евро годишно, което е около 2,5-процентен дял от общия ни износ. Вносът е на стойност средно около 450 милиона евро - около 1,4% от общия внос у нас”, обясни експертът.

Той посочи, че при търговията между двете страни няма да има мита.

"Според споразумението между Брюксел и Лондон има малко продукти с квоти, които не касаят България", добави Илиев.

Той обаче отбеляза, че въпросът с хранителните продукти е по-сложен. 

“Цената на вносните хранителни продукти в Кралството ще се повиши, абсолютно неизбежно е... Трудно е да се прогнозира какъв ще е ръстът, но дори да е двоен - това няма да е изненадващо”.

Гостът изтъкна още, че е вероятно положителното търговско салдо за България да се увеличи след Brexit заради опцията за намаляване на вноса от Великобритания.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.