В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Най-използваната онлайн административна услуга у нас през 2020 г. е регистрацията за търсене на работа

Николай Минев, директор на дирекция „Единен системен интегратор“, Дъравна агенция "Електронно управление", В развитие, 21.12.2020

15:12 | 21 декември 2020
Обновен: 15:12 | 21 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

От съществуването си Държавна агенция електронно управление (ДАЕУ) се опитва да идентифицира ключовите проблеми, които пречат по електронен път гражданите и бизнеса да могат да достъпват данни и да ги използват в своя полза, каза Николай Минев, директор на дирекция „Единен системен интегратор“, Държавна агенция "Електронно управление", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Като проблеми бяха идентифицирани нееднаквата технологична обезпеченост на всяка една административна структура; различните средства, с които се предоставяше достъп до заявяване и предоставяне на достъп до различните услуги – това пречеше на гражданите да припознаят електронното взаимодействие като присъщо за тях, а не необходимостта да се ходи по гишета и да се подават заявления“, каза Минев.

По думите му 2020 г. е преломна и показва ефективността на Портала за електронни административни услуги.

„Към момента чрез портала са достъпни над 430 електронни административни услуги, като 223 от тях са предоставени от централна администрация и над 160 се предоставят от общинска администрация. Броят на услугите постоянно се увеличава“, каза директорът на дирекция „Единен системен интегратор“.

Той допълни, че за първи път е постигнат успех по отношение налагането на модел, благодарение на който общинските услуги да не се предоставят децентрализирано, както беше преди.

„В момента всички 137 администрации се достъпват по един и същ начин чрез попълването на едно и също заявление чрез портала, а физическите лица, които са се регистрирали, са над 50 000. Само за последните 10 дни съобщенията, които са изпратени през системата, са над 20 000, а общо над три милиона и половина пъти системата е достъпена от български граждани“,  коментира още гостът.

По думите му сред най-използваните услуги през 2020 г. е била тази, чрез която потребителите се регистратират онлайн, че търсят работа.

„Използвана е от над 17 000 души, които са я предпочели пред това да се редят на опашки в Бюрата по труда“, допълни той.  

Според него обаче процесът по дигитализация на администрацията не е лек.

„Най-трудното е да се достигне онова ниво на зрялост на администрациите, когато всяка една от тях действително е узряла и преценила, че по електронен път взаимодействието е по-лесно и икономисва огромен ресурс, както на самата администрация, така и на самите потребители“, категоричен е гостът.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.