В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Корпоративната задлъжнялост в България все още не буди тревога

Пламен Димитров, управител на Coface България, В развитие, 27.11.2020

12:55 | 27 ноември 2020
Обновен: 17:46 | 27 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Корпоративната задлъжнялост в България все още не буди тревога. Банковата система е достатъчно силна, за да се справи. Това заяви Пламен Димитров, управител на Coface България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Към моментa ръстът на корпоративната несъстоятелност в България спрямо 2019 г. възлиза на 27% и се очаква рекордно увеличение до края на годината", обясни гостът.

„Това се забелязва в цяла Европа, като ние очакваме ръст на несъстоятелността във почти всички държави между 12% и 37%“.

По думите на госта засега правителствените мерки успяват да спасят ликвидността на компаниите.

„Това обаче е замитане на проблем под килима и се зараждат т.нар. зомби компании. Очаква се да има проблеми в началото на следващата година, когато програмите бъдат изчерпани“.

Димитров обаче обясни, че много важен показател сега е задлъжнялостта на компаниите, тъй като в момента се отлага плащането на главниците по задълженията и така „компаниите продължават да съществуват, твърдейки, че проблемът не е много голям“.

Гостът отбеляза, че се забелязва и намаляване на доверието между контрагентите в разплащанията между компаниите, като се търсят допълнителни гаранции.

„Търговските политики сега са изцяло рисково ориентирани и някои от компаниите са готови да жертват част от печалбата си, за да са сигурни, че ще съберат вземанията си“.

Относно прогнозите за бъдещото развитие Димитров заяви, че „засега може да гледаме какво ще се случи през 2021 г. и е рано да говорим за по-напред“.

„Наскоро взехме нашите прогнози за средносрочен план и ги изхвърлихме в кошчето, защото този втори локдаун отново ни изправи пред бялата дъска, за да преработим моделите си“.

Все пак Димитров изрази увереност, че европейската банкова система ще може да се справи с предизвикателствата, когато държавните програми за подкрепа бъдат оттеглени и дори „някоя банка да има краткосрочен ликвиден проблем, тя ще се радва на подкрепа“ от ЕЦБ и правителствените власти.

Целия разговор може да видите във видео.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.