В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Трейдър: Еврото не може да изземе ролята на долара в дългосрочен план

Александър Николов, валутен трейдър, В развитие, 23.11.2020

13:49 | 23 ноември 2020
Обновен: 14:15 | 23 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

На ниво риск доларът остава най-предпочитаната валута. Дългосрочно това няма как да се промени. Това заяви валутният трейдър Александър Николов в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Гостът коментира темата, след като стана ясно, че еврото е най-използваната валута за глобални разплащания през октомври - първият път, в който единната валута изпреварва долара от февруари 2013 г. насам.

Според него обаче Европейският съюз е много далеч от структура, която да може да предложи дългосрочна сигурност и яснота за това как ще се представя еврото.

“При криза Федералният резерв действа по-бързо и агресивно и се напасва повече, отколкото Европейската централна банка”.

По думите на Николов отслабването на долара се дължи на настройката на пазара, че през 2021 г. ситуацията около пандемията ще се подобри, както и на оптимизма около прогреса при разработването на ваксина срещу Covid-19.

“Рецесионните процеси ще се задържат доста по-дълго, отколкото се очаква”, смята трейдърът.

"Очаква тепърва 2021 г. да е доста предизвикателна. Дългът вече е на такива нива, че всички големи институции и регулаторни органи обмислят как той може да се управлява”.

Вижте целия разговор във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.