В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тръмп нанесе тежък удар върху вярата на американците в демокрацията

Проф. Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград, В развитие, 12.11.2020

13:13 | 12 ноември 2020
Обновен: 14:00 | 12 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Управлението на Доналд Тръмп имаше вероятно най-голям ефект върху американската демокрация. То нанесе непоправими щети върху доверието на хората в нея, върху доверието им в изборната система. Това каза проф. Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Американското общество е изключително разделено и фрагментирано”, посочи Филипс. Той отбеляза, че споровете стават все по-личностни.

“Наближаваме момент, в който, ако не променим тази посока, ще бъде трудно хората да работят заедно и да решават общи проблеми”.

Според госта новоизбраният президент Джо Байдън може да има успех при обединяването на обществото, ако Тръмп се върне към частния си бизнес например.

“Ако Тръмп продължи да бъде голяма фигура в Републиканската партия, помирението ще бъде много трудно”.

“Тръмпизмът е американска вариация на популизма. Това е персонализацията на Републиканската партия - да подкрепя и да съвпада с мненията и вижданията на Тръмп”, посочи Филипс.

“Тръмп изцяло промени партията. В миналото републикаците вярваха в отворената търговия, вярваха, че НАТО е основа и крайъгълен камък на американската външна политика, но това вече не е така”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.