В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Експерт: Мухата на главата на Пенс беше най-интересното от дебата в САЩ

Христо Господинов, преподавател по политически науки, В развитие, 08.10.2020

14:29 | 8 октомври 2020
Обновен: 14:55 | 8 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Както казаха от Washington Post мухата, кацнала на главата на Майкъл Пенс беше най-интересното от първия дебат межди кандидатите за вицепрезидент на САЩ. Това заяви Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Коментарите на Доналд Тръмп, че изборите ще бъдат опорочени, особено при гласуването по пощата, създават притеснения у американците, но това по-скоро може да бъде разгледано като ход на републиканците да се презастраховат, ако нещо на изборите се обърка, заяви гостът.

Американците са много чувствителни, когато става въпрос за тази част от живота им.

В президентската надпревара в САЩ особено важни в момента са щатите, които все още се колебаят за кого да отиде техния вот, но броят им намалява, заяви Господинов. По думите му това, че гласовете на Пенсилвания ще бъдат за Джо Байдън не е изненада, тъй като това е родният щат на демократа, но Флорида и Северна Каролина все още остават ключови.

Според Господинов целта на стратезите на Републиканците при първия дебат е била не толкова Байдън да впечатли американците с политики, които планира да прилага и въвежда, а по-скоро да не подрие кампанията до момента. Това се доказва и от факта, че дебатът между кандидатите за вицепрезиденти бе доста непродуктивен, обран и се фокусира върху предвидими теми, заяви гостът.

Стратегията на демократите е да не направят някой гаф.

Относно заразяването на Доналд Тръмп с коронавирус и неяснотата дали ще има ли втори и трети дебат Господинов заяви, че сега пред стратезите на републиканеца стоят два варианта.

Единият вароант е да кажат: „Ето видяхте, успяхме да се справим с това“, както самият Тръм се опита да покаже сила с махането на маската пред Белия дом. Вторият вариант е да се признае, че този проблем съществува, че никой не е застрахован и че трябва да се вземат необходимите мерки.

По думите на госта това е и много силен коз в ръкава на демократите, ако те успеят да го изиграят добре, тъй като в кампанията до момента залагат на безработицата и несправянето на Тръмп с коронавируса.

Господинов завърши разговора, казвайки, че електоралните нагласи на американците по-скоро казват, че двойката Байдън - Харис стои по-добре от двойката Тръмп – Пенс.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук