В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

БСК: София ще стане дигитален хъб, когато хората бъдат поставени в центъра на процеса

Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българска стопанска камара, В развитие, 02.10.2020

13:54 | 2 октомври 2020
Обновен: 14:12 | 2 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Дигиталният хъб са хората и процесите, които ги свързват, които дават много качествено ниво на крайния продукт с висока добавена стойност. Дигиталният хъб не е просто наличието на един суперкомпютър. В този смисъл София не е дигитален център на България или на района на Югоизточна Европа. Това не е факт и няма да стане факт, докато не разберем, че хората са в центъра на процеса. Това каза Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българска стопанска камара, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Илиев коментира темата за дигитализацията в комуникацията между обществото и публичната администрация. Той отбеляза, че дигитализация има, но не е достатъчна, а дори се наблюдава лек спад в годините след пика през 2010-2013 г. 

“Факторите са много, не може лесно и бързо да се реши този въпрос”. 

Според експерта повишаването на нивото на дигитализацията у нас е ключово, имайки се предвид професиите на бъдещето, навлизането на Индустрия 4.0. 

По думите на Илиев пандемията вече е оказала позитивен и дълготраен ефект по отношение на комуникацията с администрация.

“За училищата още е спорно доколко са намерили ефективен начин да се справят с онлайн обучението”, отбеляза той. 

Друга тема, която гостът коментира, е предложението на БСК предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата през 2020 и 2021 г.

Той определи идеята като “възможно най-чистия вариант”, тъй като вместо да се оставя на държавата да играе преразпределителна роля, предприемачите сами могат да решат за какво да използват парите, които те са генерирали. 

“Ако това предложение се приеме, фирми, които не са генерирали печалба, няма да получат нищо... И обратното - фирмите, които генерират печалба, работят много - един вид ще бъдат възнаградени”, заяви Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.