В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Весела Чернева: България ще бъде ощетена от обвързването на фондовете с върховенството на закона

Весела Чернева, заместник- директор на Европейския съвет за външна политика, В развитие, 17.09.2020

13:58 | 17 септември 2020
Обновен: 17:05 | 17 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен иска да види Европейски съюз (ЕС), който не е обърнат към миналото си, а залага на модернизацията на своята икономика и защитата на гражданите, заяви Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

речта си за състоянието на ЕС Урсула фон дер Лайен изтъкна колко е важно Европа да бъде по-амбициозна", припомни Чернева.

"Много граждани очакват Европа да поведе света към по-зелена планета. Тази тема се превърна в основна за дневния ред".

По думите на госта темата за пожарите и климата в САЩ е станала разделяща за администрацията на американския президент Доналд Тръмп. "Поведението на САЩ по отношението на Парижкото споразумение за климата бе деструктивно", смята тя.

Чернева обясни, че Китай продължава да строи въглищни централи и да неглижира редуцирането на въглеродните емисии – и е ясно, че картината относно споразумението в този ред на мисли не е оптимистична. "Това ще е основна задача на ЕС", подчерта тя.

Весела Чернева отбеляза, че по темата за нарушения, свързани с върховенството на закона, страни като Полша, България и Унгария могат лесно да се разпознаят в тази група.

"Страните донори ще бъдат настоятелни за обвързането на върховенството на закона с парите. Няма спор, че България ще бъде ощетена. Тя може да остане и обект на механизма за сътрудничество и проверка".

Чернева коментира и темата за предложения от Урсула фон дер Лайен единен здравен съюз в ЕС. Според нея елементите на част от подобен съюз са по-скоро свързани с информация, координация и проучвания, а освен това и с бързо реагиране в ситуация на кризи

"Фон дер Лайен бе твърда по отношение на Русия в контекста на ситуацията в Беларус. Основната гаранция за президента Лукашенко обаче е подкрепата на Кремъл".

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.