Фон дер Лайен атакува "Северен поток 2" и енергийната политика на Меркел

Председателят на ЕК отправи остри критики и към Китай

15:41 | 16 септември 2020
Обновен: 17:39 | 16 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Комисията на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен директно постави под въпрос завършването на газопровода "Северен поток 2" - основата на енергийната политика на канцлера Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.

Бившият германски министър на отбраната застана зад по-категорична външна политика за справяне с амбициите на Русия. Според председателя Фон дер Лайен е погрешно да се мисли, че прокарването на газопровода ще подобри отношенията с президента Владимир Путин.

Вероятността германският канцлер да се откаже от почти завършения руско-германски проект продължава да нараства след отравянето на отявления критик на Путин, който в момента се лекува в Берлин.

„За онези, които се застъпват за по-тесни връзки с Русия, казвам, че отравянето на Алексей Навални с усъвършенствано химическо оръжие не е еднократно“, каза фон дер Лайен в своето обръщение към Съюза. „Този ​​модел не се променя и никоя тръба няма да промени това“, добави тя. 

Правителството на Меркел досега защитаваше тръбопровода като търговски проект с геополитическо измерение. Някои политици в Германия, включително социално-демократичните партньори на Меркел, приеха „Северен поток“ като проводник за поддържане на връзки с Москва.

На фона на подкрепата за проекта от страна на Берлин Die Zeit съобщи днес, че финансовият министър на Германия, социал-демократът Олаф Шолц, е предложил 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) за изграждането на два терминала за течен природен газ в германската държава в опит да разубеди Вашингтон от налагане на санкции заради "Северен поток 2".

По информация на германския седмичник Шолц е отправил предложението към американския министър на финансите Стивън Мнучин на 7 август под формата на писмо. САЩ отдавна лобират за износ течен природен газ към Германия.

Критика към Китай

Урсула фон дер Лайен отправи силни думи и срешу Китай, определяйки азиатската държава като "един от най-предизвикателните партньори на ЕС".
След срещата си с китайския президент Си Дзинпин тази седмица фон дер Лайен засили исканията си към Китай да отвори допълнително своя пазар за чуждестранни инвеститори. Тя постави под въпрос колко всъщност са искрени желанията на китайският държавен глава по сключването на инвестиционно споразумение с 27-те.

„Все още има много работа за справедлив достъп до пазара за европейските компании, реципрочността и свръхкапацитета“, каза фон дер Лайен в речта си. „Продължаваме да имаме небалансирано търговско и инвестиционно партньорство“, добави тя. 

Фон дер Лайен също призова държавите членки да се откажат от наложеното си вето  в някои области, за да позволи на ЕС да действа по-решително по отношение на правата на човека и санкциите.

„Винаги трябва да сигнализираме за нарушенията на човешките права, когато и където да се случват те, било то в Хонконг или с уйгурските мюсюлмани“, заяви фон дер Лайен. „Защо дори простите изявления за ценностите на ЕС се забавят, разводняват или се държат като заложници на други мотиви?“