В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проф. Хаджиниколов: Споразумението между ЕС и Китай ще облагодетелства и България

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС от катедра "МИО и Бизнес", В развитие, 16.09.2020

13:36 | 16 септември 2020
Обновен: 17:23 | 16 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Въпреки че очакванията не бяха толкова големи и резултатите бяха скромни от срещата на високо ниво между Европейския съюз и Китай, отличителен пробив се оказа Споразумението за взаимното признаване на географските указания. То ще влезе в сила от 2021 г. и ще намери приложение във всички държави членки, включително България, където до този момент са регистрирани осем защитени храни. Българските производители на тези храни ще извлекат дивиденти от договореното споразумение, тъй като китайският пазар е безграничен и самото европейско лого за произход ще се отрази на цената и търсенето на тези продукти. Това заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС от катедра "МИО и Бизнес", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Българските власти сега трябва да обърнат още по-голямо внимание на този въпрос. Налични са резерви за регистрация и на други специфични продукти, като процеса по вписване се извършва първо през Министерството на земеделието и после се чака одобрение от Европейската комисия". 

По думите на Димитър Хаджиниколов от срещата между ЕС и Китай стана ясно, че двете страни споделят общ интерес за запазването на либерализацията на търговията и мултилатерализма в търговските взаимоотношения. 

"Европейските бизнеси са най-големият износител на капитал в света - от 2015 г. до 2018 г. ЕС е изнасял годишно около 490 млрд. долара преки инвестиции спрямо САЩ за този период - 210 млрд. долара, а Китай - близо 160 млрд.  ЕС е силно заинтересован в либерализирането на капиталовия пазар в Китай. Китайската държава, от своя страна, отчита най-високи темпове нарасване на инвестициите зад граница, като се прибави и проекта "Един пояс - един път", който засяга и България. Въпреки модела на управление в Китай, тя е все още пазарна икономика и няма нищо подозрително във факта, че ЕС като такава споделя нейните интереси за либерализация на търговията"

В аналог със Студената война и тогавашната форма и значение на търговските споразумения Димитър Хаджиниколов заяви, че сега ситуацията е друга и вместо да се търси конфронтация, фокусът трябва да бъде насочен към взаимно сътрудничество. 

Целия разговор вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук