ЕС: Китай трябва да ни увери, че двустранното споразумение си струва

Блокът настоява азиатската страна да продължи да отваря пазара си за чуждестранни инвеститори

20:02 | 14 септември 2020
Обновен: 20:11 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз засили исканията си към Китай за отваряне на пазара на страната за чуждестранни инвеститори в опит да запази жива целта си за постигане на споразумение през тази година, съобщава Bloomberg. 

Следвайки видеоконференция, в която участие взеха германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският президент Си Дзинпин, представителите на блока заявиха, че “топката е в полето на Китай” за постигането на инвестиционна сделка със страната през 2020 г. 

Според блока Пекин трябва да последва скорошните си обещания за по-справедлива икономическа политика, с повече отстъпки, ако иска споразумение да бъде постигнато до края на годината. 

“Китай трябва да ни убеди, че си заслужава да сключим инвестиционно споразумение”, заяви Фон дер Лайен пред репортери в Брюксел след края на разговорите. “Имаме нужда Китай да действа”, добави тя. 

Междувременно китайската новинарска агенция Xinhua заяви, че Пекин и Брюксел са се споразумели за увеличаване на усилията си за постигане на сделка до края на годината. 

ЕС и Китай преговарят от 2013 г. насам за двустранен договор, който би намалил китайските ограничения за европейски компании. През април миналата година блокът и азиатската страна поставиха като целеви срок края на 2020 г. за постигането на “амбициозна” инвестиционна сделка. 

Отношенията между ЕС и Китай обаче се обтегнаха през тази година след обвинения към Пекин относно предполагаема дезинформация за коронавируса, заради спорния китайски закон за националната сигурност на Хонконг, както и на фона на европейските усилия за предпазване на местното производство от чуждестранна конкуренция. 

Все пак блокът е решен да покаже икономическите ползи от по-умерения си политическия подход към Китай спрямо този на администрацията на американския президент Доналд Тръмп. 

Според ЕС глобалният икономически спад, предизвикан от коронавирусната пандемия, ще насърчи Китай да отвори пазара си за повече чуждестранни инвеститори. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че постигането на инвестиционно споразумение между блока и Китай е все още възможно, като посочи пред репортери в Берлин, че преговорите са получили “политически импулс” в резултат на видеоконференцията в понеделник.