В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

При цифровите разплащания най-голямата заплаха за крайния потребител е крайният потребител

Димитър Попов, директор Консултантски услуги в Deloitte, Горан Ангелов, основател и управител на IBS България, В развитие, 14.09.2020

15:00 | 14 септември 2020
Обновен: 15:40 | 14 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Най-голяма заплаха за крайният потребител при цифровите разплащания е самият краен потребител, когато например се използва неоторизиран софтуер, отварянето на заразени уебстраници и т.н., коментира Горан Ангелов, основател и управител на IBS България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Най-честите измами се случват чрез посредник по средата на трансакцията, които променя информацията чрез повторно ауторизиране", обясни Ангелов. 

По думите му банките са задължени да следят проактивно и да се вземе решение дали е нужна допълнителна защита на плащането, но по отношение на небанковите инстутиции към този момент не съществува директно сътрудничество с регулаторните органи. 

По отношение на кокуренцията между финансово-технологичните компании в сферата на затворени и открити системи при електронните разплащания Димитър Попов, директор Консултантски услуги в Deloitte, поясни, че става въпрос за "VISA, Mastercard, American Express и други, които фактически предоставят електронни платформи и заменят традиционните парични трансакции". 

По думите на Димитър Попов акцентът за конкуретноспобоност на финтех компании пада върху "разработването на собствени платежни продукти и разширяване на сегашната инфраструктура, разработване на технологични селекции и модели, както и стандартизиране на процеса с цел улесняване на вграждането му."

"Централните банки ще продължат да бъдат основен регулатор, но демократизацията на финансовата система е основна предпоставка за навлизането на  'нетърговски' субекти. Въпреки това всички участници трябва да отговорят на разпоредбите, които са приложими в различните региони. Броят на трансакциите и този на базите данни също се увеличават и контролът трябва непрекъснато да адресирата нивата на риск", каза още Димитър Попов. 

Димитър Попов и Горан Ангелов са сред лекторите на третото издание на DIGI PAY 2020, което ще се проведе на 1 октомври в София. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук