В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Доц. Стойнев: Великобритания ще остане обвързана с ЕС независимо от изхода от Brexit

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийския университет, В развитие, 08.09.2020

14:40 | 8 септември 2020
Обновен: 16:34 | 8 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Великобритания ще продължи да бъде тясно обвързана с Европейския съюз без значение от окончателния вид на търговското споразумение, ако въобще се стигне до подобно. Дали има реални шансове за постигнане на яснота покрай тази обвързаност и нейните параметри, ще стане ясно на днешния осми кръг на преговори. Това заяви доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийския университет, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

Доц. Иван Стойнев поясни, че усилията на Борис Джонсън в момента са насочени към затвърдяване на ядрото на Консервативната партия и позициите на правителството преди ключовия осми кръг на преговори.

"Законопроектът, чиито детайли ще бъдат публикувани утре, е документ, който трябва да бъде много внимателно разгледан. На фона на предупреждението от председателя на Европейската комисия за спазване на поетите ангажименти от страна на Великобритания, Обединеното кралство не е напълно свободно и никога няма да бъде свободно в своето поведение. Дори и след напускане, Островът ще продължи да бъде обвързан въпреки невъзможността да участва в политическите решения"


Във връзка с приетата директива през февруари за сътрудничество между ЕС и Великобритания и Северна Ирландия, гостът поясни, че това е един от много елементи по сключване на търговско споразумение. Същевременно обаче принципите, заложени в директивата, са в директен конфликт със спекулативните теории на британските политици по отношение на европейска интеграция. 

"До известна степен може да се каже, че Brexit се дължи на подобно некоректно и подвеждащо политическо говорене. Няма как един съюзен акт да обвързва трета държава, освен ако тази държава доброволно не се е съгласила да сключи подобни взаимоотношения. Страховете на Великобритания са породени от нежаление за участие в политическото измерение на интеграцията, като паралалено политиците желаят да продължават с осребряването на ползите от икономическото измерение - свободното движението на хора, стоки, услуги и капитали. Именно хаосът покрай Brexit изведе на преден план зависимостите на британската икономика и къде тя е най-уязвима."

По думите на доц. Иван Стойнев спорните моменти остават достъпа до вътрешния пазар на Европейския съюз, регулациите в сферата на финансовите услуги, обмена на селскостопански стоки, митническия контрол на остров Ирладния, и механизма по неизпълнение на бъдещето споразумение.

Какви са възможните сценарии за излизането на Великобритания от ЕС и съществуват ли реални шансове за постигане на търговско споразумение до 15 октомври вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук