В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Макс Жданов: Автоматизацията и умните технологии ще заменят освободените служители

Макс Жданов, вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality“ в DataArt, В развитие, 03.09.20

14:04 | 3 септември 2020
Обновен: 16:01 | 3 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Въз основа на правилата за дистанциране, управление на тълпите и т.н. могат да се развият лицевото и гласовото разпознаване, чат ботовете, изкуственият интелект, машинното обучение и автоматизацията. Това каза Макс Жданов, вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality“ в DataArt, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Технологиите не са двигателят на промяната. Двигателят е нуждата от новото нормално, а технологиите само подкрепят промяната. Те на първо място могат да ни помогнат да избегнем разпространението на вируса. Ето защо вярваме, че тази криза ще предизвика повече дигитализация - в хотелите, в авиокомпаниите, навсякъде".

Според него автоматизацията и умните технологии са особено важни, защото бизнесите от различни сектори са принудени да освобождават много свои служители.

"Обемът от работа не е взаимносвързан с количеството на разходите. Може да мислим за предварителни инвестиции и дългосрочна възвръзщаемост от тези инвестиции. Можем да говорим за прогнозиране на нуждите на клиентите и това ще ни позволи да освободим някои служители да вземат тези решения и да анализират". 

Жданов смята, че сега е много по-силен тласъкът да се направят инвестиции в дигитални платформи и в инструменти за автоматизация. 

Той съветва компаниите, които изобщо не са ползвали дигитални технологии досега, да си намерят партньор, който да им помогне да преминат през целия процес.  

"Всички страни ще се опитат да направят големи стъпки към дигиталните технологии, включително България". 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.