В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Трейдър: Връзката между икономиката и оценката на активите е "тотално скъсана"

 Александър Николов, валутен трейдър, „В развитие“, 27.08.2020

14:23 | 27 август 2020
Обновен: 14:50 | 27 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Тезата на HSBC за по-бързото възстановяване на валутите с фискалната гъвкавост, в сравнение с тези, върху които има натиск, е несъстоятелна. Понятието „фискална гъвкавост“ е парадоксално, защото това, което се забелязва през последните няколко месеца е, че пазарът няма нищо общо с макроикономическите данни. Единствените пресечни точки са първо – политиката, която се налага в конкретен регион или държава и второ – поведението на централните банки, което е отново отражение на политическите решения, взети в дадената страна. Данните на инвестиционните банки и гъвкавостта на валутите не са от значение, тъй като пазарите очакват президентските избори и какво решение ще вземе Федералният резерв. Това заяви,  Александър Николов, валутен трейдър, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Най-коментираната тема от началото на лятото е възходящият и стабилен тренд на евро/долара и като цяло на доларовия индекс. Причината за това е проста – САЩ са най-агресивни в ускоряване на тяхната задлъжнялост.“

Александър Николов коментира, че стойността от 1.18 за евро/долар не е изненадваща, тъй като лихвата е отражение на цената на капитала при равни други условия, и е определяща за кривата на търсене и предлагане. „Когато се увеличава задлъжнялостта, реалното предлагане на една валута се изкривява благодарение на централната банка, т.е. колкото повече Фед агресивно изкупува активи, толкова повече долари се наливат в пазара“, поясни гостът.

„Европейската централна банка действа по-консервативно в това отношения, тъй като следва тенденциите в САЩ, където пък корпоративният интерес е водещ.

По думите на Александър Николов връзката между макроикономическите процеси и оценката на активи е „тотално скъсана и проблемът е, че корелацията е отрицателна“.

„Това създава систематични рискове във фондовия пазар по отношение на оценката на активите.“

"За да бъде реалистичен анализът за бъдещето представяне на американския долар, както и какво влияние ще има върху британския паунд и еврото, е нужно само да се погледнат DAX и FTSE", заяви гостът.

„Апетитът за активи и компании, които са позиционирани в германските индекси е много по-голям от този към британските.

Александър Николов поясни, че британската лира няма да окаже допълнителен натиск върху долара, тъй като тя сама по себе си е достатъчно рискова, поради Brexit и неговите последствия. А относно еврото – Европа много по-добре се възстановява отколко САЩ, но зависи дали ще има втора вълна на заразяване.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.