В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономист: Пътят за възстановяване на България е износ, инвестиции и туризъм

Георги Найденов, икономист, В развитие, 24.08.2020

14:07 | 24 август 2020
Обновен: 14:21 | 24 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Към момента България изглежда политически нестабилна. Някои от мерките, стимулиращи бизнеса, се бавят. Намаляване на ДДС за ресторантите не даде очаквания резултат. Въпреки това влязохме в кризата с добра фискална стабилност. Пътят за възстановяването ни зависи от износ, инвестиции и туризъм. Това мнение изрази икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По отношение на данните за отделните икономики Найденов се спря на тези за германската и американската икономики, като подчерта, че подобни спадове не е имало от Втората световна война. "Данните на САЩ са съизмерими с данните им от 1947 г., а Германия не е имала такива данни от 1970 г.", отбеляза той.

Икономистът посочи, че се оформя силен финансов съюз между Русия и Китай. Според него Русия ще се опита да спечели геополитически Китай, намалявйки зависимостта на двете икономики от долара. "За първото тримесечие на 2020 г. стокообменът в долари между двете икономики за първи път е под 50%, също така нараства влиянието на еврото и на национални валути", поясни Найденов.

"Търговската война е за технологично и икономическо господство".

По думите на госта разделението на света, по-конкретно между Изтока и Запада, ще става все по-осезаемо. "В процесите по възстановяване има неизвестни. Стабилността от последните десетилетия няма да я има и няма да бъде в същия ред. Предстои противопоставяне на водещите икономики и динамика на пазарите", уточни Георги Найденов.

Той е на мнение и че в някои държави предстои смяна на правителства, политика и посока на развитие, подобно на Италия.

 Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.