В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ИКТ индустрията е една от най-стабилните по време на криза

Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., В развитие, 17.08.2020

13:51 | 17 август 2020
Обновен: 15:49 | 17 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Българската индустрия в сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е една от стабилните по време на криза и ще премине през нея с възможно най-малко загуби. ИКТ става третата най-силна индустрия след търговията и промишлеността. Това мнение изрази Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Кризата в сферата все още не се усеща в такава дълбочина, както е в други сектори в страната".

Стойчев поясни, че за първото тримесечие дори се отчитат ръстове. Той очаква добри новини за второто тримесечие, като работната сила и приходите са се повишили.

Преходът към цифрова икономика

Гостът сподели, че все още не може да се установи рязко увеличение на инвестиции в България в областта на дигитализацията в ИКТ. "Това са частни решения на определени групи институции или лица във връзка с условията на живот и работа по време на пандемия", допълни той.

По темата за промените в образованието Стойчев изтъкна, че е важно да се избегне поколеченската катастрофа и че липсват хора, които да взимат правилните решения в тази посока за момента.

Инвестициите в подновяване на материалната база в училищата той открои като добра новина. "Това обаче е цяла информационна система, тя зависи и от умения. В момента нивото на знания е от порядъка на 20-30% от това, което трябва да бъде по отношение на дигитално обучение", стана ясно още от думите на госта.

Според изследвания на CBN Panoff, Stoycheff & Co. 9 хил. компании са получили помощ по схемата "60 на 40", като едва 250 са IT, а ресторантите са 1100.

Стойчев взе отношение и по темата за софтуерния бизнес, обяснявайки, че той се развива отлично на фона на талантливите кадри и поради факта, че България дава добро математическо образование, подготвя мениджъри на високо ниво и освен това привлича инвестиции в тази област.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.