В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политолог: САЩ изпуснаха шансовете си в Арктика, Русия и Китай си сътрудничат там

Д-р Станислав Бачев, политолог и историк, В развитие, 07.08.2020

13:03 | 7 август 2020
Обновен: 14:34 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска

Регионът на Арктика е важен икономически, стратегически и военно. Страната, която си осигури надмощие там, ще може да гарантира икономическото си и дори политическо лидерство. САЩ обаче изпуснаха своя шанс. Това каза д-р Станислав Бачев, политолог и историк, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“По същество този регион вече има изграден лидер, а САЩ са с поне една-две обиколки назад в тази надпревара”, коментира Бачев. 

По неговите думи в Арктика Китай и Русия си сътрудничат, тъй като няма как да са конкуренти там. 

“САЩ целят да блокират и контролират китайските търговски пътища. Това може да се случи в Тихия и Индийския океан, както и по суша, но няма как да стане, ако те преминават през Северния морски път... Географията и математиката не са на страната на САЩ”. 

Според историка новият световен ред е постамерикански, тък като в обществото има умора от САЩ и липса на доверие в тях, отчасти заради агресивната им политика. 

“Нито един икономически проблем не може да бъде решен без Китай, а нито един политически - без Русия. Новият световен ред означава, че стабилността вече идва от три държави, а не от една”.

По думите на госта ролята на Европейският съюз и големите държави в този световен ред е да са балансьор и незаменим партньор, гарантиращ сигурност. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук