В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ивайло Калфин: Европейската помощ е нов шанс за икономиката на България

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, В развитие, 21.07.2020

14:18 | 21 юли 2020
Обновен: 14:35 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

За България е голяма възможност да получи финансиране в размер на близо 29 млрд. евро от новия бюджет на Европейския съюз (ЕС). С негова помощ можем да имаме различна икономика, доходи, стандарт и качество на живот в следващите 5-6 години. Това мнение изрази бившият вицепремиер Ивайло Калфин в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Вече имаме европейски план "Маршал". Освен обичайния бюджет, за който се взе решение, се създаде и фонд от 750 млрд. евро за възстановяване от кризата. Идеята е и слабите икономики да бъдат подпомогнати, за да стигнат бързо средните равнища".

"Фискално "пестеливите" държави имаха резерви към фонда, защото смятат, че изсипване на публични срества ще доведе де злопотреби и корупция. По-малко грантове и повече заеми означава, че държавите членки ще трябва да връщат тези средства до голяма степен", подчерта бившият вицепремиер.

"Правилата за принципи на ЕС и за правовата държава доведоха до въвеждане на сложен механизъм, според който националните планове за реформи ще се одобряват и от Европейския съвет".

Европейският семестър постигна бързо намаляване на бюджетните дефицити, посочи Калфин, като изтъкна, че той не е успял да намали равнището на дълг.

"При по-дългосрочни цели дългът не е толкова ефективен. Фондът за възстановяване се свързва с европейския семестър, така че системата за икономическо управление на ЕС остава. Това ще бъдат средства под условие. За да ги похарчат, държавите трябва да покажат собствен план, който да съответства на европейския семестър", допълни гостът.

"Страните членки с вноските ще погасяват този дълг. Но се отваря врата за въвеждане на собствени ресурси. От началото на следващата година ще има данък върху непреработената пластмаса – от него се очакват около 3 млрд. евро приходи годишно за погасяване на дълговете. ЕК ще внесе предложения за две нови европейски такси – върху големите цифрови компании и гранична такса за внос на стоки с повече въглеродни емисии", допълни гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.