В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българските банки и финтех компаниите могат да си партнират за трансграничите разплащания

Светослав Димитров, член на УС на Българската финтек асоциация, В развитие, 07.07.2020

14:57 | 7 юли 2020
Обновен: 16:04 | 7 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Българските банки могат да си партнират с финтех компании, за да отговорят на задаващата се конкуренция от големите европейски банки при трансграничните разплащания на дребно. Това стана ясно от разговара Светослав Димитров, член на Управителния съвет на Българската финтек асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Коронавирусът показа, че търговците и потребителите все повече ще използват онлайн преводи. Поради това Европейския съюз обяви инициатива, която е насочена към създаване на единна система, която да позволява издаването на карта и извършването на онлайн разплащания бързо и лесно във всички европейски държави, чиито банки се включват в инициативата. Системата предвижда уеднаквяване на критериите, таксите и процедурите, които трябва да следват банките, когато става дума за издаване на карта или предлагане на електронен портфейл"

"Водеща причина за плана е и подкрепената от ЕЦБ инициатива за пълна дигитализация във финансовия сектор. Инициатива е отворена и очакванията са до края на 2020 г. да се включат и останалите банки и небанкови институции – всичко, което е свързано с платежния бизнес в Европа", посочи гостът. 

Димитров обясни, че инициативата е базирана на системата SEPA. "Това е естествено развитие на системата за незабавни плащания, която стартира преди няколко години в България", заяви гостът.

Според него предизвикателствата са да се включват всички европейски държави, за да може да се създаде наистина паневропейска система, за която говорят банките. 

"За да заработи на паневропейско ниво инициативата, трябва всички национални и международни картови схеми да бъдат включени в нея. Очаквам да има по-голямо ниво на кординация и уеднаквяване на процесите и таксите. Искаме услугата да бъде на широка база и да може да се използва по-евтино от всички търговски потребители".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.